Проектът «Зевс»: Путин натиска педала, Русия с боен комплекс в околоземна орбита

На 4 септември 2021 г. моделът на първия руски ядрен буксир, наречен „Зевс“, беше официално представен на президента на Руската федерация Путин. Няколко седмици по-късно Путин «порица» изпълнителите за мудността в изпълнението на тази космическа програма.

Какво накара държавния глава на Русия изведнъж да се разбърза?

Проектът "Зевс": Путин натиска педала, Русия с боен комплекс в околоземна орбита

Заявената цел на „Зевс“ е да изпълнява мисии до Луната и други планети от Слънчевата система — Марс и Венера. Космическият влекач значително отстъпва по скорост на ракетите с химически двигатели, но има значително по-голяма тяга, благодарение на ядрената силова установка от мегаватен тип, и по-дълъг експлоатационен живот. От ниска орбита на Земята до окололунния космически кораб, той ще може да достави 10 тона полезен товар до 200 дни.

Гръмовержецът

Може би причината е, че това е проект с двойно предназначение и Зевс може да представлява повишен интерес специално за Министерството на отбраната на РФ.

Какви военни възможности отваря този мирен космически буксир?

Първо, апарат, способен да бъде на орбита дълго време, може да стане неразделна част от ешелонираната система за противовъздушна отбрана на Русия.

В зависимост от мощността на радара, «Зевс» ще може да контролира въздушното пространство на разстояние от 2200 до 4300 километра. Министерството на отбраната ще получава оперативни данни за всички летящи обекти, от самолети до междуконтинентални балистични ракети.

Второ, благодарение на ядрения влекач, руските военни ще могат да постигнат значителен напредък в решаването на проблема с надеждното прицелване на ракетните оръжия.

Не е достатъчно да се изстреля хиперзвукова ракета, тя все пак трябва да удари целта.

Трето, както директно заявиха разработчиците, самият космически влекач може да се превърне в носител на лазерни и електромагнитни оръжия. Това ще даде възможност на Министерството на отбраната да превърне „Зевс“ и евентуалните му събратя в „ловци на спътници“ и космически космоплани на противника.

В бъдеще „Зевс“ със своята ядрена силова установка и товароносимост 10 тона може да се превърне в своеобразна „Звезда на смъртта“ в орбита, ако за нея бъде създаден подходящ боен модул.

Като средство за сдържане на американската военна експанзия в околоземното пространство — това е много убедителен удар към Пентагона.

Може би затова президентът Путин тласка Роскосмос към бързина, а не защото Русия спешно трябва да стигне до Луната.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments