Многокилометрови колони с артилерия на Иран се насочват към границата с Азербайджан


Втора седмица остава напрегнатата ситуация на иранско-азербайджанската граница. Баку е загрижен за внезапността на мащабните военни учения на Иран близо до границите на Азербайджан. На свой ред Техеран „успокоява“ с изявления, че иранците и азербайджанците имат добри отношения, но ислямската република няма да толерира присъствието на „ционисткия режим“ в региона.

Многокилометрови колони с артилерия на Иран се насочват към границата с Азербайджан

В същото време иранските жители продължават да фиксират прехвърлянето не само на части от Корпуса на стражите на ислямската революция, но и на иранската армия в провинциите Ардабил, Източен Азербайджан и Западен Азербайджан. Един от видеоклиповете показва движението на многокилометрова колона на иранските военни с бронирани машини и артилерия.

На 29 септември 155-мм самоходни гаубици «Ховейзе», БМП-1 и други бронирани машини на Иран бяха забелязани на границата с Нахичеванската автономна република. «Ховейзе»е създаден на базата на американските самоходни оръдия M109A1, кръстен на град в югозападен Иран, пострадал от ирано-иракската война през 1980-1988 г., за първи път е показан през пролетта на 2014 г.

Очевидци също документираха прехвърлянето на иранските танкове Karrar („Атакуващ“) към Азербайджан. Този танк беше представен през пролетта на 2017 г. от Организацията за военна промишленост в Техеран.

Освен това, иранска система за радиоелектронна война бе открита на границата с Азербайджан. Някои потребители предполагат, че снимката показва оборудване, подобно на руската автоматизирана станция за заглушаване Р-330Ж «Жител», която в този момент използва две антени от четири.

Многокилометрови колони с артилерия на Иран се насочват към границата с Азербайджан

Иран не беше във възторг от резултатите от последната война в Нагорни Карабах. Но гореспоменатите военни учения започнаха, след като азербайджанските власти започнаха да спират иранските камиони, които се насочват към Степанакерт (Ханкенди) и да изискват повече от 100 долара данък (мито).

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments