Лукашенко към CNN: Ще приземя всеки самолет, ако Беларус бъде заплашен

Президентът на Беларус Александър Лукашенко в интервю за CNN покани журналиста на телевизионния канал Матю Чанс да разговаря с бившия редактор на белоруския опозиционен канал Telegram Nexta, който беше задържан след аварийното кацане на самолета на ирландската авиокомпания Ryanair. Откъси от интервюто бяха публикувани от беларуския държавен вестник «СБ. Беларусь сегодня».

Лукашенко към CNN: Ще приземя всеки самолет, ако Беларус бъде заплашен

„Що се отнася до задържания Протасевич, опозиционерът. Ние можем да ви предоставим възможност да се срещнете, вие ще говорите с него. Не ми задавайте въпроси за това. Той ще ви каже“, каза Лукашенко.

Така той реагира на думите на Чанс, че кацането в Минск на ирландския самолет, който се насочваше към Вилнюс, е операция на беларуските специални служби.

На 23 май в Минск, по искане на беларуските власти, самолетът на ирландската авиокомпания Ryanair, на път от Атина за Вилнюс, извърши аварийно кацане. Основателят на Telegram канала NEXTA Роман Протасевич, който беше на борда на самолета, беше задържан от правоохранителните органи. Приятелката му, рускинята София Сапега, също беше задържана. Инцидентът предизвика международен скандал.

В същото интервю Лукашенко заплаши, че ще приземи всеки самолет, ако Беларус бъде заплашен.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments