Al-Monitor: Русия бомбардира съюзниците на Турция дори по време на срещата на Путин с Ердоган


На 26 септември ВКС на Русия удариха лагера на Сирийската национална армия (СНС), подкрепян от Анкара, северно от Алепо. По-късно те засилиха въздушните нападения в районите, контролирани от Хаят Тахрир ал-Шам (терористична организация, забранена в Руската федерация) в Идлиб, дори въпреки срещата между турския президент Реджеп Ердоган и руския лидер Владимир Путин в Сочи, пише Al-Monitor от САЩ.

Al-Monitor: Русия бомбардира съюзниците на Турция дори по време на срещата на Путин с Ердоган

Източници съобщиха за изданието, че в резултат на въздушния удар 6 бойци от СНС са убити, а още 11 са ранени с различна тежест в района на Африн. Те уточниха, че повечето от убитите са от Източна Гута, предградие на Дамаск. Преди бомбардировките руснаците проведоха въздушно разузнаване. Едновременно с въздушните удари е извършен и обстрел.

В тази връзка Сирийският фронт за освобождение (алианс на протурските сили, бел.ред.) съобщава за ответна атака срещу съвместния щаб на Сирийските демократични сили (СДС) и режима на Башар Асад в Африн в отмъщение за своите убити членове в резултат на руския нальот в района — „кръв за кръв“, съобщиха СМИ.

Но руснаците не се ограничават с това, те извършват десетки нальоти ежедневно в обширни райони близо до Идлиб, въпреки срещата на върха по сирийския въпрос, отбелязва изданието.

«Очаква се руснаците да се насочат към всяка територия в освободените райони. Те демонстрират липса на ангажираност към сключените международни договори и открито подкрепят режима на Асад. Вярваме на турския гарант и на турската политика, която отстоява правото на хората на свобода и достойнство и защитава законните цели», заяви в интервю лидерът на Сирийския фронт за освобождение Малик Абу Сирадж.

«Руските бомбардировки на териториите на джихадистките групировки отразяват дълбочината на руско-турския спор за Сирия. Не очаквам битка в Идлиб по това време. Турско-руската среща на върха може да отложи тази битка, ако се постигне известно разбиране по повечето от нерешените въпроси между двете страни», добави командващият СНС Абдул Салам Абдул Раззак, който живее в Идлиб, цитира думите му американското издание.

На 29 септември авиацията на ВКС на Русия нанесе повече от 50 удара в централната част на Сирия, където джихадистите на ИДИЛ (терористична организация, забранена в Руската федерация) устройват засади на Сирийската арабска армия (САА) и нейните съюзници. Базирана в Лондон Сирийска обсерватория за правата на човека твърди, че са нанесени въздушни удари срещу различни прикрити терористични цели в пустинята на кръстовището на провинциите Хомс и Хама. В момента САА и нейните съюзници започнаха наземна операция там и те наистина се нуждаят от въздушна подкрепа.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments