Жална й майка на България/Служебен министър: Трябват ни нови ракетни комплекси, 3D радари, бронирани машини, кораби, подводници…

Българските въоръжени сили трябва да имат нови зенитно-ракетни комплекси, а следващият парламент ще задвижи процедурата за покупка на 3D радари. Това обяви силовият министър Георги Панайотов по време на демонстрация на оборудването на противовъздушната ни отбрана, съобщава bTV.

Жална й майка на България/Служебен министър: Трябват ни нови ракетни комплекси, 3D радари, бронирани машини, кораби, подводници...

Най-новите ни комплекси «земя — въздух» са С-300, неголям брой от които са доставени през 1989 г. Останалите системи са съветски и са от 60-те и 70-те години, подобно е положението и с радарите.

По думи на министъра и с наличното военните ни поразяват 90% от целите при учебните стрелби на Шабла. Нужна е обаче нова техника.

Панайотов посочи, че покупката на зенитно-ракетни комплекси е предвидена в Програмата за развитие на въоръжените сили до 2032 г.

Той увери, че това ще се случи, но отказа да се ангажира с конкретна година.

По-ясен бил въпросът със закупуването на 7 мобилни и стационарни 3D радара за максимум 390 млн. лева.

През следващата седмица се очаква правителството да обсъди решение, с което процедурата да се разглежда от следващия парламент.

Относно новите бойни машини на пехотата Панайотов заяви, че вече е готов анализът на предложените варианти, а за тези за силите за специални операции нямало информация за сериозни пречки по процедурата.

Вече се работи по бюджета за 2022 г., като той ще е поредна стъпка по поетия ангажимент 2% от БВП да отиват за отбрана. 20% от парите за армията ще са за придобиване на нови способности:.

На армията трябват 3D радари, бронирани машини, зенитно-ракетни комплекси, кораби, подводници, посочи министърът и допълни, че е било отправено запитване до «Локхийд-Мартин» за втората група самолети F-16. 

Имало нужда от индивидуална екипировка, радиостанции и др.

Армията трябва да е способна да изпълнява конституционните си задължения и това трябва да се разбере и от политиците, и от българския народ, категоричен бе той.

News.bg.

Коментари:

comments powered by HyperComments