Турция разярена от сделката между Франция и Гърция, страшавала сигурността

Турция разкритикува остро сделката за военни кораби за милиарди евро между Франция и регионалния ѝ враг Гърция, като предупреди, че споразумението щяло да застраши регионалната стабилност, като изолира Анкара, информира «Франс прес».

Турция разярена от сделката между Франция и Гърция, страшавала сигурността

Франция и Гърция подписаха във вторник меморандум за разбирателство, според който Атина ще купи три френски военни кораба, споразумение, приветствано от френския президент Еманюел Макрон като голям тласък на амбициите на Европейския съюз в областта на отбраната.

Но Турция, която има нестабилна история и отношения с натовската си съседка Гърция, заклейми споразумението като насочено срещу Анкара.

«Въоръжаването на Гърция и изолирането и отчуждаването на Турция, вместо сътрудничество, е проблематична политика, която ще навреди на Гърция и ЕС и която застрашава регионалния мир и стабилност», настоя говорителят на турското външно министерство.

Във вторник Макрон отбеляза, че продажбата на фрегати не трябвало да се разглежда като заплаха за Анкара, като я нарече средство за съвместно осигуряване на сигурност в Средиземноморието, както и в Северна Африка, Близкия изток и Балканите.

Франция и Гърция изковаха по-тесни отношения през последните години, докато отношенията на всяка от тях с Турция бяха обтегнати.

Гръцко-турските отношения имат история на войни и конфликти.

Миналата година двете страни бяха в конфликт, когато техните лодки се сблъскаха, докато се засенчваха по време на турски натиск в спорни води на Източното Средиземноморие.

Говорителят на турското външно министерство Танджу Билгич в петък предположи, че сделката за военния кораб с Франция е част от усилията на Гърция да засили това, което той нарече «максималистични претенции за морска зона и въздушно пространство», които «противоречат на международното право».

News.bg.

Коментари:

comments powered by HyperComments