„Призовават Армения към антитурски алианс, но тя изпраща „положителни сигнали“ към Ердоган“

На практика никоя държава в региона няма да може ефективно да устои на агресивната политика на Турция, поради което е необходимо да се сформира антитурски алианс. Това мнение изрази на своята страница във Facebook арменският тюрколог Варужан Гегамян.

„Призовават Армения към антитурски алианс, но тя изпраща „положителни сигнали“ към Ердоган“

„Формирането на такъв алианс се предполага на фона на последните съвместни военни учения на Гърция, Египет, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Тези страни са обединени от желанието и необходимостта да се борят срещу експанзионистичната политика на Турция в региона. Той е част от негласен антитурски съюз, който включва и други държави. Те изпращат подходящи сигнали към Армения“, пише ориенталистът.

Според него, вместо да се доближи до тези страни и да разработи съвместни начини за борба с откритата турска заплаха, „фактическото протурското правителство на Армения продължава да се унижава пред Турция, преди да отстъпи своя суверенитет на Турция и да изпълни предварителните условия на турската страна“.

„А в Турция сегашното правителство на Армения се възприема като най-добрата възможност за изпълнение на турските стратегически планове — пълното завладяване на Южен Кавказ, окончателното премахване на арменското политическо образувание, заемане мястото на регионална свръхдържава.

Неслучайно вчера турският президент Ердоган отново заговори за положителните сигнали, идващи от Армения“, отбеляза Варужан Гегамян.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви вечерта на 23 септември за плановете си да проправи път, включително железопътен, от турския Игдир до Азербайджан. Държавният глава посочи и „положителните сигнали“, идващи от арменското ръководство.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments