Акад. Богдан Петрунов: Нужни са по-строги мерки, включително наказания!

Не бива да се бърза с третата доза срещу COVID-19, след ваксинирането трябва да минат от шест до осем месеца, за да се мисли за допълнителна доза. На всички стана ясно, че причината за многото заразени са неспазване на мерките. Ако се въведат по-строги мерки, ще има резултат, защото хората ще се дисциплинират. Не бива да се събират и много хора на едно място, както става на различни спортни събития у нас. Това заяви пред NOVA академик Богдан Петрунов.

Акад. Богдан Петрунов: Нужни са по-строги мерки, включително наказания!

Той каза още, че има сигнали за продаване на фалшиви сертификати за COVID. За него трябва да има наказания и от двете страни — за лекаря и за пациента, може санкцията да бъде отнемане на лекарски права.

Академик Петрунов е убеден, че ваксината работи, тя не предпазва 100%, но работи и има статистики по света, които водят до извода, че повечето нови заразени и починали са неваксинирани.

«У нас има скрита заболяемост, хората не се лекуват, страхуват се да отидат на лекар и след това в интензивните отделения на болниците идват вече в много напреднала фаза на болестта», добави той и смята, че има поне още 30% болни от коронавирус у нас.

Според него не бива да се бърза с третата доза, имунизираните могат да мислят за трета доза чак след шестия, осмия месец след ваксинирането или преболедуването.

Медикът препоръча да се направи противогрипна ваксина, като е добре да се изчака две седмици между двете инжекции — на тази за грип и тази за коронавирус, макар че няма противопоказания да се комбинират, а дори вече се правят такива ваксини.

«Ще трябва да продължаваме да си правим имунизация в годините напред за  COVID-19, както правим с грипните ваксини всяка година», заключи академик Богдан Петрунов.

Коментари:

comments powered by HyperComments