Втори кръг преговори между Русия и САЩ в Женева

В Женева започва вторият кръг от руско-американските преговори по въпросите на стратегическата стабилност. Начело на руската делегация е заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков, а на американската — заместник държавният секретар Уенди Шерман.

Втори кръг преговори между Русия и САЩ в Женева

Новите преговори започнаха след срещата на високо равнище Русия — САЩ през юни в Женева, на която президентите Владимир Путин и Джо Байдън подписаха съвместно изявление в сферата на стратегическата стабилност. В документа се подчертава, че ядрената война не трябва да започва, защото в нея не може да има победители. На въпрос на БНР как според руската страна трябва да изглежда бъдещото споразумение между Москва и Вашингтон Сергей Рябков отговори:

„Засега много въпроси остават без отговор. Има някои идеи. Може да бъде комплекс от договорености с различен статут. Могат да бъдат и многостранни документи, ако в крайна сметка към съвместната ни работа бъдат привлечени и други ядрени държави.

Бих искал да подчертая, че за Русия би било много важно да отчете ядрения потенциал на Великобритания и Франция като най-близки съюзници на Съединените щати“. 

БНР

Коментари:

comments powered by HyperComments