Spiegel: Украйна се стреми да се сближи с НАТО, приемайки учения на алианса

Учения с участието на страните от НАТО започват в Украйна, те ще продължат до 1 октомври, според германското списание Der Spiegel. Киев провежда редовно съвместни военни учения със САЩ повече от десетилетие, но през последните години Украйна все повече се стреми да се сближи със западния алианс. Този път 6000 войници ще усъвършенстват бойните си умения и ще провеждат отбранителни и въздушно-десантни операции.

Spiegel: Украйна се стреми да се сближи с НАТО, приемайки учения на алианса

През последните години Украйна все повече се стреми да се сближи с НАТО, пише германското списание Der Spiegel. Както уверява вестникът, тлеещият конфликт между Русия и Украйна продължава от 2014 г., а тази пролет ситуацията се влоши значително. На този фон в Западна Украйна започнаха учения, в които участват войските на НАТО.

Както съобщи Министерството на отбраната в Киев, на около 25 километра от Полша, 6000 войници от десетина държави ще усъвършенстват бойните си умения. Като част от ежегодното американско-украинско учение „Бърз тризъбец“, отбранителните и въздушно-десантните операции също ще се проведат до петък следващата седмица. Бундесверът изпрати наблюдател там, отбелязва германското списание.

От 90-те години на миналия век Украйна редовно провежда учения с военни от страните от НАТО. От 2019 г. целта присъединяване към западния военен алианс е посочена в украинската конституция. През последните месеци военните учения на Запада и Русия многократно провокираха увеличаване на напрежението, припомня вестникът.

През юни руският Черноморски флот, използвайки предупредителни изстрели и хвърляйки бомби близо до полуостров Крим, принуди британски военен кораб да промени курса си. Освен това Русия разположи повече военни части по границата си от преди, а Украйна се подготви за свикване на военните от запаса.

Миналата година НАТО сключи още по-тясно партньорство с Украйна. Според алианса страната е приета в т. нар. Програма за разширени възможности на НАТО.

Това даде на Украйна допълнителни възможности за участие в учения на НАТО и проекти за сътрудничество, които й осигуряват достъп до някои от секретните данни на алианса. Към днешна дата участниците в тази програма са Австралия, Финландия, Грузия, Йордания и Швеция.

Повече от 13 хиляди души загинаха в конфликта в Източна Украйна, който продължава от 2014 г., припомня вестникът. През юли миналата година страните в конфликта се споразумяха за примирие. От средата на февруари обаче отново започнаха по-интензивни боеве, които сложиха край на вече крехкото примирие, отбелязва Der Spiegel.

Източник: https://www.spiegel.de/ausland/ukraine-startet-militaermanoever-mit-nato-staaten-a-54ec8b8f-b22b-4c46-a3c6-34e15c771d79

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments