САЩ — История на икономическото насилие

История на икономическото насилие

Превод:

САЩ - История на икономическото насилие

Икономическото въздействие е жизненоважен компонент на американската дипломация от първите дни на републиката. През 1807 г. президентът Томас Джеферсън настоява за приемането на Закона за ембаргото, който има за цел да накаже Обединеното кралство Великобритания и Наполеонова Франция за намеса в американската търговия.

Този опит за налагане на санкции се превърна в катастрофа.

В предишните времена САЩ се нуждаеха много повече от европейските пазари от Обединеното кралство, а Франция се нуждаеше от нововъзникваща държава от Новия свят; Законът за ембаргото струваше на САЩ много повече отколкото на големите европейски сили. Въпреки това, САЩ продължиха да използват търговията като основен външнополитически инструмент, като се фокусираха върху отварянето на външните пазари за износ и привличането на чуждестранни инвестиции на вътрешния пазар.

Което е съвсем естествено, като се има предвид малкият размер на американската армия през по-голямата част от деветнадесети век. Превъзходството на британския паунд в международната финансова система също означаваше, че щатският долар не е жизненоважна валута. Основният начин, по който САЩ провеждаха дипломация, беше търговията.

В края на Първата световна война САЩ възобновиха манията си към търговските санкции като средство за регулиране на световната политика.

Президентът Удроу Уилсън призова американците да подкрепят Лигата на нациите, твърдейки, че нейната сила да налага санкции ще замени войната.

„Бойкотираната държава е държава, която е близо до капитулация“, заяви той през 1919 г.

„Ако използвате това икономическо, мирно, тихо, но смъртоносно средство, няма да е необходимо да използвате сила. Това е ужасно средство.»

Американците не бяха убедени и САЩ така и не влязоха в Лигата на нациите. В крайна сметка санкциите, наложени от Лигата, не възпряха Италия да нахлуе в Етиопия през 1935 г., нито спряха нито един от актовете на агресия, които доведоха до Втората световна война. Точно обратното, защото американското ембарго върху доставките на горива и други военни материали за Япония послужи като предпоставка за нападението над Пърл Харбър.

Началото на Студената война разшири арсенала от инструменти, достъпни за САЩ за икономически лостове.

Страната започна да предоставя значителни количества многостранна и двустранна чуждестранна помощ, а прекратяването й се превърна в ефективен начин за упражняване на икономически натиск.

Най-успешното използване на икономическите санкции от САЩ през този период се случи по време на Суецката криза през 1956 г. Вашингтон, възмутен от британско-френско-израелското нашествие в Египет, попречи на Обединеното кралство да намали резервите си в МВФ, за да защити собствената си валута.

Последвалият «удар» върху лирата стерлинг принуди Лондон да изтегли войските си.

Автор: Даниел Дрезнер — професор по международна политика в Училището по право и дипломация «Флетчър» в университета Туфтс.

Източник: https://www.foreignaffairs.com/articles/united-states/2021-08-24/united-states-sanctions

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments