Орбан подкрепи Андрей Бабиш в Чехия

С демонстрация на добросъседските отношения, унгарския премиер Виктор Орбан се включи в предизборната кампания в Чехия в подкрепа на министър-председателя Андрей Бабиш. Парламентарните избори в Чехия са насрочени за 8 и 9 октомври. Проучванията на общественото мнение сочат преднина на партията на Бабиш.

Орбан подкрепи Андрей Бабиш в Чехия

Двамата премиери се подкрепят взаимно в спорове с ЕС. Андрей Бабиш се похвали как след миграционната криза в Европа през 2015 г. той и Орбан са блокирали плана на Евросъюза за разпределяне чрез квоти на търсещите убежище в целия блок. По-рано тази седмица Чехия се съгласи да изпрати 50 служители на правоохранителните органи, които да съдействат за охрана на унгарската граница със Сърбия.

Орбан от своя страна отново обвини Брюксел, че блокира средствата за страната му от плана за възстановяване от пандемията заради спора около закона за ограничаване правата на ЛГБТ-общността. Чехия не се присъедини към останалите почти всички страни-членки на Евросъюза, които протестираха с писмо до правителството в Будапеща срещу спорното унгарско законодателство.

БНР

Коментари:

comments powered by HyperComments