Гешев: Адвокати на подсъдими стават депутати, искам Закон за лобизма

До дни прокуратурата представя статистика за сигналите на служебния кабинет

Гешев: Адвокати на подсъдими стават депутати, искам Закон за лобизма

Главният прокурор Иван Гешев се обяви за необходимост от Закон за лобизма в България, за да се прекрати практиката, при която адвокати на подсъдими стават депутати и после искат да променят законите в полза на тези, които защитават.

Гешев направи коментара по време на семинар в курорта „Албена“. В следващите дни се очаква да бъде представена и статистика за подадените сигнали от служебното правителство от пресцентъра на прокуратурата.

В следващите дни се очаква да бъде представена и статистика за подадените сигнали от служебното правителство от пресцентъра на прокуратурата.

Мнението на прокуратурата е, че създаването на Закон за лобизма е въпрос, който не търпи отлагане, заяви Иван Гешев. Той визира моралната страна на поисканата от адвокат Николай Хаджигенов оставка на европейския делегиран прокурор Вероника Трифонова.

„Да си адвокат на определени лица, след това да станеш депутат и съответно да промениш законите, евентуално може би, в интерес на лицата, които защитаваш. Логично е това да бъде регламентирано, да бъдат създадени правила, за да бъде ясно кой чии интереси защитава“.

По думите на Гешев пресцентърът на прокуратурата ще представи статистика с всички сигнали, подадени от служебното правителство, както и информация докъде е стигнало тяхното разглеждане:

„Може би в следващите дни пресцентърът на прокуратурата ще ги обобщи и ще представи една статистика за сигналите, подадени от служебното правителство – колко са, на какъв етап са, кой работи, защото видяхме, че това представлява интерес. Всички тези сигнали ще бъдат обобщени, представени – сигналите на служебното правителство, не сигналите на Народното събрание, защото може би минаха през мен над 50 и повече сигнала, които са от НС, от комисията на г-жа Мая Манолова, те няма да бъдат описвани в тази статистика“, коментира обвинител №1.

БНР

Коментари:

comments powered by HyperComments