ЦИК с нова поръчка за още 1600 машини

С нова обществена поръчка ЦИК обмисля да купи повече от 1600 допълнителни машини за изборите на 14 ноември.

ЦИК с нова поръчка за още 1600 машини

По прекратената вече поръчка за доставка на машини бяха планирани 1 600 устройства, но заради прогнозата на социолозите за по-висока избирателна активност на изборите две в едно, вероятно новите машини ще са повече.

Министерството на финансите е гарантирало, че ще покрие разходите, но все още няма прогнозна стойност.

ЦИК вече отказа регистрация на една партия, подала документи за участие в изборите за Народно събрание. Това е «Гражданска платформа Българско лято». Към заявлението не е приложено удостоверение за актуална банкова сметка съгласно изискванията на Изборния кодекс. Говорителят Цветозар Томов обобщи:

«За президентските избори са се регистрирали, като някои са под условие все още, 12 партии и 5 коалиции. Това са общо 17 потенциални участника. За парламентарните избори са съответно 21 партии, които са получили или имат шанса да получат регистрация, и 7 коалиции, общо стават 28 като максимален възможен брой. Тази справка не включва регистрирането на инициативни комитети за издигане на независими кандидати, където срокът не е изтекъл».

До този момент 2 инициативни комитета са подали документи за регистрация, за да издигнат независими кандидати за президент и вицепрезидент на републиката.

На 12 октомври ще има окончателна яснота за броя на кандидатпрезидентските двойки.

Още днес ЦИК ще активира електронната услуга за подаване на заявления за гласуване в чужбина.

БНР

Коментари:

comments powered by HyperComments