US журналистка обясни опита на Киев да взриви газопровода в Крим

Украйна «използва» кримските татари, за да се опита да ликвидира газопровода в Крим — Киев се опитва да лансира твърденията, че Москва уж «потиска кримскотатарския народ». Това сподели журналистката Диана Кади от американското списание The National Interest .

US журналистка обясни опита на Киев да взриви газопровода в Крим

Журналистката отбелязва, че Киев иска да представи напълно законното задържане на саботьорите като „репресии на Москва срещу етническо малцинство“. В същото време Кади е изненадана защо самите кримски татари не са осъзнавали, че ги използват.

«Считам, че организатори на взрива на газопровода е офицерът от украинското военно разузнаване Максим Мартинюк и неговият началник, главата на оперативната служба «Таврия» Виктор Зелинский…Убедена съм, че саботажът е можел да бъде куриран от началника на Главното разузнавателно управление към Министерството на отбраната на Украйна Кирил Буданов.

Искам да отбележа, че същото е било установено по време на оперативно-издирвателните мероприятия и следствените действия. Цялата тази информация е на открит достъп», пише Кади.

В края на август МВР в Крим съобщи, че е образувано наказателно дело, тъй като неизвестни лица умишлено са повредили газопровода в село Перевално край Симферопол. Участниците в престъплението бяха обявени за издирване.

На 6 септември съдът арестува Нариман Джелялов, един от лидерите на Меджлиса на кримскотатарския народ (организацията е забранена в Русия), и още двама заподозрени по делото за саботаж. По-нататък обвиненията на Джелялов бяха затегнати.

По-късно обвиняемите в организирането на саботаж на газопровода споделиха как са били вербувани преди взрива на обекта.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments