SD: НАТО се нуждае от психотерапия

Късно в неделя вечерта се появи новината, че френският министър на отбраната е отменил срещата с британския си колега, планирана за седмицата. Но не само французите са възмутени от пакта за сигурност и обмена на нови технологии, който САЩ подписаха с Великобритания и Австралия.

Превод от Svenska Dagbladet, Швеция: 

SD: НАТО се нуждае от психотерапия

Недоволството разбуни целия Северноатлантически алианс.

„Акциите на Джо Байдън постоянно падат. Очевидно НАТО се разклаща заради това“, казва Ан-Софи Дал, експерт в отбранителния алианс.

„Французите имат всички основания да бъдат обидени, стана много грозно. Освен това всичко това се случва на фона на изтеглянето на САЩ от Афганистан и разочарованието, че никой не се е консултирал с европейските съюзници по този въпрос“, казва Ан-Софи Дал, доцент по международна политика, написала няколко книги за НАТО.

Тя счита, че макар Франция да пострада финансово от АУКУС, пактът като цяло е символичен. Съединените щати отново решиха да вървят по своя път. Без да се консултират с Европа или дори да я информират.

Това, според Дал, подкопава доверието към американския президент.

И преди е имало усложнения в общата история на Франция и НАТО. През 60-те години президентът Шарл дьо Гол искаше да спечели по-важна роля за Франция, но след различни търкания със САЩ всичко завърши с това, че дьо Гол извади страната си от военното сътрудничество на НАТО, дори и да не се оттегли напълно от алианса.

„НАТО се нуждае от психотерапия. Байдън трябва по някакъв начин да покаже на европейските страни, че са важни, и да не приема доброто им отношение за даденост.

Той трябва да върне атмосферата на сплотено семейство, дори ако Франция в него ще бъде шумния тийнейджър със завишено самомнение“, добави тя.

Източник: https://www.svd.se/expert-nato-kommer-att-behova-terapi-efter-detta

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments