Отказът от руски газ ще удари мощно Европа и ще вкара САЩ в енергийна криза

След като енергийната криза в Европа започна, гражданите на някои страни, в които властите отказаха да купуват руски газ по принцип, се разтревожиха сериозно.

Отказът от руски газ ще удари мощно Европа и ще вкара САЩ в енергийна криза

Поляците напривмер осъзнаха, че Варшава действа нелогично, поради което впоследствие ще трябва да купуват енергийни ресурси от САЩ на двойно по-висока цена.

Скокът в цените на „синьото гориво“ в ЕС в близко бъдеще обаче може да удари и американците. Процесът, макар и бавно, вече започна.

В Европа днес хиляда кубически метра струва 1 хиляда долара. Разбира се, на фона на дефицита, американските доставчици видяха това като добра възможност за печелене на пари от износ. В същото време бизнес магнатите в преследване на големите пари решиха да не вземат предвид интересите на вътрешния пазар.

Например производителите на хранителни продукти, химикали и материали вече се обърнаха към Министерството на енергетиката на САЩ с искане да се ограничи обемът на износа на втечнен природен газ, тъй като това ще предизвика увеличение на цените и дефицит в страната. Битката за енергийни ресурси между вътрешния пазар и вносителите се задълбочава сериозно.

Оказва се, че в Щатите трябва да се направи много труден избор: интересите на Америка или парите. Вероятно изборът все пак ще падне на зелените «гущери», ако ръководството на страната не въведе строги ограничения.

Търсенето на европейския пазар в близко бъдеще определено няма да спадне, а ЕС може да се сблъска с истинска вълна от „газови бунтове“ поради недостига на ресурси.

А бунтовете могат да имат много по-големи последици от това, на което сме били свидетели до момента — до радикална промяна в политическите възгледи в обществото. Да вземем за пример днешна Германия, където обикновените германци се опълчиха на властта за това, че угажда на „зелените“, които решиха внезапно да преминат към алтернативни източници на енергия.

Както показват последните протести, в Европа бунтовете не са особено мирни. А те могат да бъдат последвани от тежка инфлация, която няма да бъде толкова лесна за преодоляване.

Предстои да станем свидетели на интересна ситуация: ако ЕС започне да купува газ от САЩ, тя ще има енергоресурси, но ще остане без пари.

На свой ред американските вносители ще станат неимоверно богати, но ще напуснат страната си без втечнения природен газ, което ще въвлече Щатите в най-голямата енергийна криза от много години насам.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments