Внезапно прозрение в САЩ: В Украйна има фашизъм, при това е с държавно финансиране

В САЩ разпространяват «кремълски наративи?
Украйна отново се превърна в претекст за политически скандал в САЩ: Институтът «Джордж Вашингтон» публикува доклад, че подкрепяната от САЩ Украинска национална академия на сухопътните войски, кръстена на хетман Пьотр Сагайдачни, „се е превърнала в дом“ на крайнодясната организация Centuria.

Инфилтрирането на дяснорадикални организации в Украйна в силовите структури и във въоръжените сили отдавна не са тайна, Centuria е само един от дългия списък с примери.

Официално Centuria е «група на организираната младеж, която е за принципите на украинската държавност и европейските традиции».

Не е трудно да разберем що за «европейски традиции» са това: в една от публикациите на страничката на организацията читателите поздравяват с рождения ден…основателя на фашистката партия на Белгия, бригаденфюрер от войските на СС Леон Дегрел.

Внезапно прозрение в САЩ: В Украйна има фашизъм, при това е с държавно финансиране

Дегрел, активен участник във Втората светова война на страната на Третия Райх, получава Рицарски орден Железен кръст лично от ръцете на Хитлер.

За колаборационизма си Дегрел е осъден на смърт и уж екзекутиран в родната си Белгия, но случайно благополучно умира от инфаркт в испанската Малага на 88-годишна възраст.

Страницата на членовете на движението в социалните мрежи е изпъстрена с нацистки поздрави.

Както констатират авторите на изследването, «Центурия» е тясно свързана с «Азов» — друга дяснорадикална организация, получила официален статут в състава на МВР на Украйна.

Внезапно прозрение в САЩ: В Украйна има фашизъм, при това е с държавно финансиране

А и самата символика на «Центурия» е всъщност леко стилизиран «келтски кръст» — символ на белите неонацисти от целия свят.

Внезапно прозрение в САЩ: В Украйна има фашизъм, при това е с държавно финансиране

Но централно място в разследването все пак заема връзката между «Центурия» и Националната академия на сухопътните войски. Анализирайки публикациите в социалните мрежи, авторите на изследването не само доказват, че много учащи се и випускници от ВУЗ-а са членове на «Центурия», но и това, че организацията води активни вербовъчни мероприятия (главно под формата на лекции и пр.) в самото учебно заведение, което, разбира се, не може да стане без одобрението на администрацията.

Внезапно прозрение в САЩ: В Украйна има фашизъм, при това е с държавно финансиране

Отделно място в разследването заемат свидетелствата за участие на членовете на «Центурия» в различни международи мероприятия, организирани в подкрепа на украинската армия от Германия, Франция, САЩ и др. страни.

Авторите на доклада повдигат въпроса за това, че правителството на САЩ и техните съюзници от НАТО, оказвайки помощ на украинските военни, съдействат за развитието на дяснорадикалните движения, които все по-дълбоко проникват в украинската армия.

Именно организации на военните (както бивши, така и действащи) навремето са били тази среда, в която се е създала и закалила идеологията на същата тази немска национал-социалистическа партия. В тази връзка може да се разбере безпокойстовто на авторите на изследването.

Всъщност, организацията не просто е ултрадясна, а откровено пронацистка, а срастването й със силовите структури, с органите на държавната власт и местното самоуправление е повече от зловещо.

Достатъчно е да си спомним същия този «Азов» и неговите връзки с МВР или организацията С14, тясно сътрудничещата си с кметството на Киев и получаваща финансиране както от столичния, така и от държавния бюджет.

И всичко това се извършва на фона на общия хор от болшинството украински СМИ, че «фашизъм в Украйна няма».

За американските СМИ и изследователски институти, които се интересуват от украинския дневен ред, това също не е тайна.

Внезапно прозрение в САЩ: В Украйна има фашизъм, при това е с държавно финансиране

През 2019 г. в Конгреса на САЩ поискаха да се признае за терористична организация същия този полк «Азов», за който споменахме по-горе.

При това Белият дом бе обвинен, че финансира тази организация.

Кой или какво стои зад внезапното прозрение на западните СМИ и политици?

През 2019 г. въпросът за «Азов» бе повдигнат от опонентите на Доналд Тръмп от Демократическата партия (от конгресмена-«демократ» Макс Роуз).

Що се отнася до Института «Джордж Вашингтон», то той, бидейки формално независима частна научно-изследователска организация, се счита за симпатизиращ на републиканците — в частност на Тръмп.

Казано с други думи: когато Тръмп беше на власт, темата за неонацизма в Украйна и неговата подкрепа бе лансирана от неговите опоненти — демократите.
След смяната на властта във Вашингтон «демократите» рязко се разболяха от слепота и престанаха да забелязват «неонацистите-терористи» в Украйна.

Затова пък за горното получиха прозрение републиканците, които не бяха забелязали неонацисткия реванш в Украйна за всичките тези години, но го забелязаха сега.

Какво ще бъде продължението на разследването, публикувано от Института «Джордж Вашингтон»?

Вероятно няма да има продължение.

И демократите, и републиканците са наясно с неонацизма в Украйна, той им е изгоден, защото и двете партии са с антируска насоченост.

Така, както навремето си бяха затворили очите за «умерените терористи» в Сирия.

Що се отнася до подобни разобличения, то те са само средство, инструмент за американския елит, способ за дискредитация на опонента им.

И нищо повече.

Юрий Ткачов, Klymenko Time
Петя Паликрушева, превод и редакция за News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments