Рекорд на убийствата в САЩ

В САЩ миналата година са били извършени над 21 500 убийства — с 30 процента повече в сравнение с предходната 2019 г., съобщи Франс прес, като цитира статистика, публикувана от Федералното бюро за разследване (ФБР).

Рекорд на убийствата в САЩ

Няколко големи американски града вече докладваха за такива тревожни рекорди. Това обаче са първите официални данни, компилирани от информацията, предоставена от правоохранителните органи в цялата страна. Ръстът на убийствата в Съединените щати е рекорден, откакто ФБР започва да води тази статистика през 60-те години на 20-и век.

През 2020 г., белязана от избухването на пандемията от новия коронавирус, убийствата са се увеличи навсякъде в САЩ, особено от месец юни нататък. Щатът Луизиана остава начело в мрачната статистика.

Броят на убийствата в страната е на най-високото си равнище от четвърт век. Той обаче все пак е под пика от 80-те години на миналия век.

Около три четвърти от убийствата в САЩ миналата година (77 на сто) са били извършени с огнестрелни оръжия. Този дял е бил 74 процента през предходната 2019 г.

Стрелбите с жертви са често явление в Съединените щати. Президентът демократ Джо Байдън спомена за «епидемия» и иска да затегне контрола върху огнестрелните оръжия — въпрос, който обаче предизвиква полемика в страната.

Миналата година в САЩ са били извършени 6,5 убийства на 100 хиляди жители. За сравнение през 2018 г., от когато са последните данни на Световната банка, в Мексико е имало 35 убийства на 100 хиляди жители, в Бразилия — 27, в Русия — 8, а във Франция и Германия — по 1.

В Съединените щати все още няма официална статистика за тази година. Наличните данни от американски градове обаче не показват намаляване на убийствата, отбелязва АФП.

БТА

Коментари:

comments powered by HyperComments