На крачка от смъртта: Руски хеликоптер успя да избегне обстрел от турски ЗРК в Сирия

Според информация от сирийски източници, по руски вертолет, прелитащ над трасето М4 в района на град Тел-Тамер, е бил извършен изтрел от турски преносим зенитен ракетен комплекс.

На крачка от смъртта: Руски хеликоптер успя да избегне обстрел от турски ЗРК в Сирия

Опитът да се свали руската бойна машина е бил извършен от турска страна. Турската армия понастоящем провежда в Сирия операцията «Източник на мира».

Според арабския телевизионен канал «Ал-Хадас» и кюрдския ресурс ANHA, руският хеликоптер е изстрелял топлинни капани и е избегнал обстрела.

Във връзка с действията на турците в Сирия ръководителят на сирийското външно министерство Фейсал Микдад обяви необходимостта от изтегляне на турските войски от северните райони на страната. Според министъра Турция сериозно дестабилизира ситуацията в САР, като предоставя помощ на незаконните терористични групировки. По-специално, напрежението в Идлиб ескалира в резултат на действията на Анкара.

По-рано Реджеп Ердоган разпореди да се изпратят допълнителни бойни части в северозападната част на Сирия. В социалните мрежи се появявиха снимки на голям турски конвой, състоящ се от танкове и самоходни оръдия, преминаващи през контролно-пропускателния пункт Кафр Лусин. Военната техника има за цел да засили турското присъствие в Идлиб.

Подобни действия на Турция влошават сериозно положението в Арабската република в навечерието на срещата в Сочи с Владимир Путин, насрочена за 29 септември. Според Daily Sabah, една от основните теми на преговорите може да бъде нарушаването на споразумението за примирие, подписано от Москва и Анкара през март 2020 г.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments