Екс-премиер на Австралия: Китай е много по-опасен за САЩ, отколкото навремето СССР

Студената война между Съединените щати и Китай е не само възможна, тя е вероятна, това заяви бившият австралийски премиер Кевин Ръд пред Der Spiegel. Според Ръд, Китай е много по-опасен за САЩ в сравнение със СССР поради по-голямата си икономическа и техническа мощ.

Екс-премиер на Австралия: Китай е много по-опасен за САЩ, отколкото навремето СССР

Според Ръд новата студена война е не само възможна, но и вероятна. В същото време политикът отбеляза, че Китай представлява много по-голяма заплаха за САЩ, отколкото някога СССР, предимно в техническата и икономическата област.

Според Ръд, на този етап той не е разбрал напълно логиката на неотдавнашното решение на австралийското правителство да се откаже от закупуването на френските подводници в полза на американските ядрени подводници. Той подчерта, че Австралия няма собствена ядрена промишленост, което повдига въпроса: ще има ли страната независимост в управлението на новите подводници, или те ще се превърнат в поредното подразделение на ВМС на САЩ? Ръд също допълни, че разбира гнева на френската страна и французите имат пълното право да се чувстват измамени, отбелязва изданието.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments