Daily Express: Наследникът на Меркел заяви, че «Европа се нуждае от Русия», позицията на Путин укрепна

Много хора в Германия наричат ​​Армин Лашет с унизителната дума Russlandversteher („разбиращият Русия“). Наследникът на Меркел веднъж отбеляза, че Германия се нуждае от Русия „за решаване на много въпроси по света“. Неговата партия ХДС/ХСС губи позиции преди изборите. Авторът обаче продължава да се опасява, че Армин Лашет може да спечели и да стане канцлер.

Превод от Daily Express, Великобритания: 

Daily Express: Наследникът на Меркел заяви, че "Европа се нуждае от Русия", позицията на Путин укрепна

С наближаването на изборите в Германия кандидатът на канцлера Армин Лашет, съюзник на Ангела Меркел, изрази безпокойство относно по-ранното му изявление, че Европа «се нуждае от Русия», и призова за по-силни работни отношения с Владимир Путин.

Олаф Шолц, член на Социалдемократическата партия на Германия (СДПГ), е най-вероятният кандидат за канцлер на изборите в Германия, които ще се проведат този уикенд, той потвърди желанието си да сформира коалиция с Партията на зелените. Според социологическите проучвания той изпреварва кандидата от управляващия Християндемократически съюз (ХДС)/Християнсоциален съюз (ХСС), според последните данни — с пет пункта. След телевизионния дебат в неделя позицията на Шолц се засили още повече, а респондентите го определиха като победител в два от трите телевизионни дебати, след което кандидатите влизат в последната седмица на кампанията.

Експертите са зашеметени от скоростта, с която ХДС/ХСС внезапно предаде позициите си.

Мнозина обвиняват новия си лидер Армин Лашет за поредицата неволни грешки, по-специално във факта, че той влезе в обектива смеещ се, когато германският президент произнасяше реч в град, тежко пострадал от катастрофалното наводнение.

Според социологическите проучвания неговата партия, ХДС, в момента изостава, набирайки 21% от гласовете, докато СДПГ набира 26% и популярността й расте.

Освен това мнозина са предпазливи относно посоката, в която Армин Лашет може да поведе Германия, ако спечели изборите и стане канцлер.

През 2019 г. той се обяви за по-тясно сътрудничество с Русия.

Поглеждайки назад към политиката на разведряване през 70-те години по време на Студената война (период, който бележи отслабването на напрежението между западните страни и Съветския съюз) г-н Лашет заяви:

«Тогава, в условията на напрегнати отношения с тоталитарната комунистическа система, беше установен диалог и теми за обсъждане.

Значи ние трябва да имаме такава възможност и днес.

Ние се нуждаем от Русия за решаване на много въпроси по света».

„Има много конфликти, в които трябва да продължим напред, без да изоставяме позицията си в съответствие с международното право, например относно Крим“, продължи той.

Можете да говорите директно и в същото време да си сътрудничите в други области и да продължите диалога.»

Както пише Politico, коментарите на Армин Лашет за Русия са накарали мнозина да го нарекат с унизителната дума Russlandversteher, което означава хора, които са меки и симпатизират на Русия на Путин.

Позицията му за Китай също се счита за твърде мека, тъй като една от основните му грижи по време на политическата му кариера е защитата на германската експортна промишленост.

По-рано тази година Армин Лашет заяви в интервю за Deutsche Welle (DW), че Германия и Европа трябва да поддържат отворени канали за диалог с Москва.

Макар Олаф Шолц заема по-строга позиция към Русия, той също е съгласен, че Европа трябва да поддържа отношения с нея.

Източник: https://www.express.co.uk/news/world/1493889/germany-elections-vladimir-putin-chancellor-angela-merkel-armin-laschet-europe-russia-spt

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments