CNN: Руски изтребители изхвърлиха от границата стратегическия бомбардировач B-52H на ВВС на САЩ

Три руски изтребители са вдигнати във въздуха под тревога, за да придружат американски бомбардировач, който се появи близо до руската граница. Съобщава се, че изтребителите «стриктно спазват» международните разпоредби и са се върнали на летището, след като американският самолет се е отдалечил от руските граници. Пентагонът коментира ситуацията.

Превод от CNN, САЩ: 

CNN: Руски изтребители изхвърлиха от границата стратегическия бомбардировач B-52H на ВВС на САЩ

Руските изтребители бяха вдигнати под тревога, за да придружават самолет на ВВС на САЩ, който се доближи до руското въздушно пространство в небето над Тихия океан. Това съобщи руската държавна информационна агенция ТАСС.

Според съобщението по време на този епизод не е имало нарушение на държавната граница на Русия. ТАСС, позовавайки се на Руския национален център за управление на отбраната, заяви:

„Три руски изтребители Су-35С бяха вдигнати под тревога, за да ескортират американския стратегически бомбардировач В-52Н, който се приближи до руското въздушно пространство“.

Екипажите на изтребителите идентифицирали целта, съобщавайки, че това е стратегическият бомбардировач B-52H на ВВС на САЩ, и го придружили в небето над Тихия океан. Не е имало нарушение на държавната граница на Русия, както и опасно сближаване на самолетите във въздуха, отбеляза агенцията.

Според съобщението изтребителите «стриктно са се придържали» към международните разпоредби и са се върнали на летището, след като американският самолет се отдалечил от руската граница.

CNN се обърна към Пентагона за коментар.

Това е пореден случай от многото през последните години, когато руски самолети и самолети на САЩ или НАТО се срещат в небето. През март НАТО 10 пъти вдигна под тревога своите изтребители, за да прихване множество руски бомбардировачи и изтребители, които „неочаквано често“ се появяват над Северното, Черно и Балтийско море, заяви официалият представител на алианса.

А през август 2020 г. два руски самолета извършиха „опасно и непрофесионално“ прихващане на американския бомбардировач В-52 над международни води в Черно море. Тази маневра предизвика турбуленция и направи невъзможно маневрирането на В-52.

Източник: https://edition.cnn.com/2021/09/26/politics/russian-fighter-jets-escorted-us-air-force-bombers/index.html

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments