Advance: САЩ против Китай — сблъсък в Азиатско-Тихоокеанския регион

Именно в Азиатско-тихоокеанския регион ще се случи последният сблъсък на свръхдържите, който ще реши кой и как ще доминира в света, счита авторът. САЩ възнамеряват да построят ядрени подводници за Австралия в относителна близост до своя заклет геополитически враг Китай.

Превод от Advance (Хърватия):

Advance: САЩ против Китай - сблъсък в Азиатско-Тихоокеанския регион

Американците заявиха, че възнамеряват да построят ядрени подводници за Австралия. Това предвещава сериозни промени в Индо-Тихоокеанския регион, защото е разбираемо, че тази стъпка е само част от американския план за милитаризация на региона на фона на засилената конкуренция с Китай. Говорейки на Общото събрание на ООН, Джо Байдън заяви, че „не иска нова Студена война“, но не може да обясни защо САЩ изместват фокуса си към Азия, така че думите му да звучат смислено и да не приличат на реториката от Студената война.

Този ход е в ярък контраст с другите му публични изявления, че САЩ прекратяват „ерата на неуморимите войни“ и започват ерата на „неуморната дипломация“. С дипломация, неуморна или каквото и да било, Байдън може да се заеме „дистанционно“, без да е необходимо военно присъствие в относителна близост до заклетия геополитически съперник.

Американският контингент е постоянно в Азия, откакто американското военно присъствие се разшири след Втората световна война (когато САЩ станаха свръхдържава). Нека се обърнем към Европа за сравнение. Броят на американските военни в Европа е спаднал от около 354 хиляди на 66 хиляди днес (значителна част са разположени в Германия). Що се отнася до Азия, този брой намалява много по-бавно. През 1987 г. САЩ имаха около 184 000 войници в Азиатско-тихоокеанския регион, а днес те са около 131 000. Освен това, ако това „фокусиране“ ​​продължи, скоро ще видим промяна в тенденцията и появата на допълнителни американски сили. Новият пакт с Австралия предвижда, че Австралия ще позволи разширяване на американското присъствие на своя територия.

Ясно е, че САЩ искат да разполагат с най-модерните подводници, а в случай на война между САЩ и Китай е ясно на чия страна би застанала официално Австралия със своите подводници.

Източник: https://www.advance.hr/tekst/konacan-sraz-u-regiji-azija-pacifik-i-osvrt-na-podmornicki-aspekt-po-cemu-su-nuklearne-podmornice-bolje-od-dizel-elektricnih-a-po-cemu-nisu-i-kakav-je-omjer-snaga-americkih-i-kineskih/

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments