Япония одобри стратегия за киберсигурност, в която се споменава Русия

На заседанието на щаба за киберсигурност в Япония беше одобрен проект за нова тригодишна стратегия за киберсигурност. Русия, Китай и Северна Корея са посочени в документа като потенциални източници на хакерски атаки.

Япония одобри стратегия за киберсигурност, в която се споменава Русия

„Ситуацията със сигурността около Япония става все по-тежка, а киберпространството се превърна в място на конкуренция между страните, отразяващо геополитическото напрежение. Счита се, че Китай, Русия и Северна Корея засилват способностите си в киберпространството и извършват кибератаки, насочени към кражба на информация”, цитира ТАСС откъс от текста на документа.

Проектът също така отбелязва, че Пекин извършва атаки в киберпространството, за да получи военни или други технологии, а Русия — уж за постигане на полезни военни и политически цели за държавата в други страни.

Одобрената стратегия отбелязва, че Япония възнамерява да си сътрудничи с Австралия, Индия и САЩ в областта на киберсигурността.

Лидерите на Австралия (Скот Морисън), Индия (Нарендра Моди), САЩ (Джо Байдън) и Япония (Йошихиде Суга) се договориха миналата седмица да работят заедно за противодействие на киберзаплахите.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments