The Telegraph: Ще повее ли студ в Европа — това зависи от желязната хватка на Путин

Владимир Путин държи пръст върху електрическия ключ на Европа. Критиците на Кремъл, а сега и на Международната агенция по енергетика, обвиняват Русия и руския „Газпром“ в съкращаване на доставките за Европа, че с това се унищожава европейската икономика и се влошава тежкото положение на европейските потребители.

Превод от The Telegraph (Великобритания):

The Telegraph: Ще повее ли студ в Европа - това зависи от желязната хватка на Путин

Кремъл само изостри тези предположения, като предложи просто решение на зимния недостиг: одобряване на газопровода „Северен поток 2“. Тръбопроводът, който е построен заобикаляйки Украйна и срещна категоричната съпротива от САЩ, най-накрая е готов да изпомпва газ в Европа, но очаква одобрение от германските регулатори.

Каквито и да са намеренията на Кремъл, повишаването на цените на газа преди зимата заплашва да изостри инфлационния натиск и да навреди на възстановяването на Европа от коронавируса, особено в Германия и Испания. Редица фактори, различни от Русия, изострят кризата с цените на газа в Европа, вариращи от ненормалното време в Южна Америка до нарастващо търсене в Азия.

Джейкъб Нел, икономист от Morgan Stanley, предупреждава, че кризата с цените на газа може да удари икономическия ръст в Европа, да намали разполагаемия доход и да навреди на енергоемките предприятия.

Повишаването на цените рискува допълнително да навреди, ако руските доставки не успеят да се възобновят след одобряването на „Северен поток 2“ или в случай на „студена зима с голямо търсене на газ и електричество“, каза той.

Европейският съюз внася над 40% от природния газ от Русия. Следващият най-голям доставчик на енергия, Норвегия, има много по-малко влияние, тя доставя само 16%, според официалната статистическа агенция на ЕС Евростат.

Анализаторите предупреждават, че още една студена зима може да задържи високите цени до 2022 г., което също ще се отрази на инфлацията.

Зимата наближава и студ ще нахлуе в домакинствата и правителствата в цяла Европа.

Източник: https://www.telegraph.co.uk/business/2021/09/22/putins-iron-grip-energy-leaves-europe-increasingly-vulnerable/

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments