Напрежение с Косово: Сърбия разполага на границата руска ПВО

На фона на напрежението между сърби и косовари в Сърбия, военните учения „Славянски щит-2021“ ще започнат през октомври. Руската страна ще участва в маневрите — Москва ще изпрати свои системи за ПВО в региона. Това съобщи командирът на силите за противовъздушна и противоракетна отбрана, заместник-главнокомандващият Въздушно-космическите сили на Русия Юрий Грехов в интервю за вестник „Красная звезда“.

Напрежение с Косово: Сърбия разполага на границата руска ПВО

По-рано косоварите с подкрепата на снайперисти окупираха граничните пунктове Бърняк и Ярине. В същото време Прищина разпореди да не се пускат автомобили със сръбски номера на територията на републиката, обявявайки необходимостта от поставяне на временни номера в региона. Това предизвика вълна от възмущение сред местните жители.

В отговор на действията на Косово президентът на Сърбия Александър Вучич говори по телевизията и в ефира на канала TV Pink, той обяви готовността на Белград да премине към решителни действия в случай на крайно изостряне на ситуацията.

Сърбия на този етап не е въвела свои войски на територията на Косово и Метохия, защото не иска да наруши Кумановските съглашения от 1999 г.

Белград продължава да оказва подкрепа на своето население в Косово.

На границата има повишена активност на сръбската бойна авиация.

Специално внимание Вучич отдели на визитата в КПП «Ярине» на руския посланик Александър Боцан-Харченко, което показва подкрепата на Русия на териториалната цялост на Сърбия.

Президентът нарече странна реакцията на Запада, който се възмути от предислоцирането на сръбски сили на границата с Косово, но «не забеляза» изпращането на специалните части и бронираната техника на косоварите към границата.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments