Кристалина Георгиева тайно се срещала с Румен Радев, гласят я за шеф на БНБ

Георгиева се срещала тайно с президента Радев

Имало е и разговори в БНБ

Кристалина Георгиева тайно се срещала с Румен Радев, гласят я за шеф на БНБ

Гласят Кристалина Георгиева за шеф на БНБ. Тя е управляващ директор на МВФ, но търси нов пост след скандала с манипулиране на данни от Световната банка в класацията “Да правиш бизнес” с цел да бъде повишена позицията на Китай, докато тя беше изпълнителен директор на финансовата институция.

“Любопитно е да има малко повече светлина около посещенията на Кристалина Георгиева в публични институции, ако е имало такива. Лично аз съм чул, че е имало както в президентството, така и в БНБ, със сегашния управител на банката”.

Това заяви икономистът Любомир Каримански от ИТН и председател на Бюджетната комисия в 46-ото Народно събрание в предаването “Тази неделя”.

“Може би целта е била да се обсъди политическата ситуация в България, икономическото състояние на страната и евентуално кадровата обезпеченост на много от различните публични и регулаторни постове в страната. Може би достатъчно добрите є познанства може да повлияят на тази обезпеченост”, допълни той.

Според доклад на адвокатската кантора “Уилмър Хейл” управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева, докато е била изпълнителен директор на Световната банка, е оказвала натиск върху служители, за да бъде повишена позицията на Китай в класацията “Да правиш бизнес”. Каримански обясни, че според него причината за срещите в София е разразилият се скандал около Георгиева, като според него тя търси позиция в нашата страна. Той изрази предположения, че Георгиева е имала срещи и с парламентарни групи за “най-високия пост в държавата”.

Икономистът заяви, че не вижда защо тя да не може да оглави БНБ, но при едно условие.

“Много е важно да има почтеност на всяко ниво, дори и гуверньорът на БНБ трябва да отговаря на думата почтеност. Трябва да си зададем въпроса дали я има при нейното управление и скандала, който в момента има в Световната банка”, заяви политикът.

Според информация на Епиицентър.бг Кристалина Георгиева посещава държавния глава Румен Радев на 9 септември. Ден преди това тя е получила приза “Доктор хонорис кауза” на Американския университет в България. Срещата Радев-Георгиева остава засекретена за публиката, което е крайно необичайно. От офиса на държавния глава съобщават за далеч по-маловажни срещи и събития на президента, а важна среща с шефа на МВФ остава тайна за публиката.

Труд

Коментари:

comments powered by HyperComments