Китай вбесен: Поведението на Британия крие зли намерения

Китай категорично осъди Великобритания за преминаването на неин военен кораб през чувствителния Тайвански проток, като подчерта, че това било поведение, което «крие зли намерения» и че китайските военни са последвали кораба и са го предупредили, предаде «Ройтерс».

Китай вбесен: Поведението на Британия крие зли намерения

В публикация в профила на кораба в «Туитър» се казва, че фрегатата HMS Richmond е преминала през пролива на път за Виетнам. Тя беше разположена в Източнокитайско море, докато взима участие в операциите на ООН за налагане на санкции срещу Северна Корея.

Китай разглежда Тайван като своя територия и засили военния и политическия натиск, за да се опита да принуди демократично управлявания остров да приеме китайския суверенитет.

Докато военните кораби на САЩ преминават през протока почти месечно, въпреки китайската съпротива, съюзниците на САЩ като цяло не са склонни да последват примера им.

Командването на Народно-освободителната армия за източния театър заяви, че е организирало въздушни и военноморски сили, които да следват британската фрегата и да я предупредят.

«Този вид поведение крие зли намерения и уврежда мира и стабилността в Тайванския проток», се казва в него.

«Командните сили на театъра винаги поддържат високо ниво на готовност и решително се противопоставят на всички заплахи и провокации.»

Отношенията между Пекин и Лондон вече са обтегнати по дълъг списък от въпроси, от търговията до правата на човека.

В Тайпе министърът на отбраната на Тайван Чиу Куо-чен не коментира директно, когато го попитаха за британския военен кораб, като каза, че не знае какви мисии изпълняват чуждестранните кораби в Тайванския пролив.

«Когато преминат през Тайванския проток, военните на нашата държава ще разберат ситуацията, но няма да се намесват», каза той пред репортери, добавяйки, че следят отблизо всички движения в близост до Тайван.

Китай засилва ученията си около Тайван и почти ежедневно прелита самолети на ВВС в югозападната част на тайванската зона за противовъздушна отбрана. News.bg.

Коментари:

comments powered by HyperComments