FP: Санкциите на САЩ срещу Русия и Китай — следствие от американското безсилие

Проф. Даниел Дрезнер от престижния бостънски Университет Тафтс в статията си подлага на жестока критика санкционната политика на САЩ.

Не само, че тя е престъпно жестока (санкциите оставиха без лекарства децата от Ирак и без месо жителите на Куба, но и не успяха да свалят нито един режим). Санкциите лишават противниците на САЩ от страх. Доколкото САЩ няма да свалят санкциите, противниците няма какво да губят, защото няма да дочакат отстъпки от Вашингтон. В резултат Беларус и Куба започват да живеят без да обръщат внимание на САЩ, игнорирайки исканията и заплахите на американците, пише авторът.

Превод от Foreign Policy, САЩ: 

FP: Санкциите на САЩ срещу Русия и Китай - следствие от американското безсилие

Американският вкус към санкции: от Никарагуа до Русия

Санкциите са мерки, предприети от една страна за нарушаване на икономическия обмен с друга, те се превърнаха в решение на почти всички външнополитически проблеми. По време на първия мандат на Барак Обама като президент, САЩ наложиха санкции на около 500 юридически лица годишно поради причини, вариращи от нарушения на правата на човека до разпространение на ядрените оръжия и нарушения на териториалния суверенитет.

По време на президентството на Доналд Тръмп тази цифра се увеличи почти двойно. Джо Байдън, през първите няколко месеца от мандата си на държавен глава, въведе нови санкции срещу Мианмар (за държавен преврат), Никарагуа (за репресии) и Русия (за хакерски атаки). Той не направи никакви фундаментални промени в санкциите на администрацията на Тръмп, освен отмяна на санкциите срещу Международния наказателен съд. Като наказание за убийството в Саудитска Арабия на дисидента Джамал Хашоги, администрацията на Байдън наложи санкции на някои саудитски служители, но това не беше достатъчно за защитниците на правата на човека. Те поискаха ограничения за Китай за преследване на уйгурите, срещу Унгария за отстъпление от демокрацията и срещу Израел за отношението им към палестинците.

Проблемът обаче е, че санкциите имат последствия. Те изострят отношенията със съюзниците, предизвикват съпротива от противниците и създават икономически трудности за невинни цивилни. По този начин санкциите не само разкриват влошаването на положението на Америка, но и го изострят.

Този инструмент избледнява все повече и повече през годините. В бъдеще санкциите вероятно ще станат още по-малко ефективни, тъй като Китай и Русия с удоволствие ще се втурнат да предоставят целенасочена помощ на различни политически сили, а американските съюзници и партньори просто ще загубят интерес към такова многократно прилагане на икономически натиск.

Взети заедно, всичко това ще доведе до намаляване на значимостта на щатския долар от гледна точка на международната финансова система и намаляване на въздействието на санкциите въз основа на това господство.

Санкциите на САЩ срещу Русия и Китай са следствие от американското безсилие, а не сила.

Източник: https://www.foreignaffairs.com/articles/united-states/2021-08-24/united-states-sanctions

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments