Die Welt: След Меркел ЕС може да се превърне в „Съединените щати на Европа“

Двама от тримата кандидати за германски канцлер са за прехвърляне на повече политически суверенитет към ЕС, пише Die Welt. Кандидатът за «Зелените» Аналена Бербок е открито за Съединените щати на Европа, докато кандидатът за СДПГ Олаф Шолц счита, че ЕС се движи в тази посока. Както отбелязва вестникът, в тази светлина може да се постави въпросът ще има ли такава държава като Федерална република Германия на картата в далечното бъдеще?

Тези германски граждани, които искат да знаят от бъдещото правителство на Федерална република Германия, как ще изглежда Германия в далечното бъдеще, могат да бъдат разочаровани, пише Die Welt. Въпросът е дали държава като Федерална република Германия изобщо ще съществува на картата до 2050 или 2100 година, отбелязва изданието.

Die Welt: След Меркел ЕС може да се превърне в „Съединените щати на Европа“

В същото време тази тема изобщо не изплува в предизборните дебати, добавя вестникът. В програмата на Зелената партия е посочено, че следващият етап от развитието на ЕС е Федерална европейска република. Според Аналена Бербок при този сценарий Европейският парламент ще се превърне в основния център за вземане на решения в Европа, пише Die Welt.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments