Al Modon: Какво ще каже Путин на Ердоган в Сочи?

Внезапното посещение на Асад в Москва породи много слухове и спекулации. Световните медии се опитаха да четат между редовете и да анализират всяка дума на Путин по време на разговорите в президента на Сирия. Днес е ясно едно — сирийският въпрос ще бъде на дневен ред в Сочи, където руският лидер възнамерява да се срещне с турския си колега. Експертите вече започнаха да правят прогнози.

Превод от Al Modon (Ливан):

Al Modon: Какво ще каже Путин на Ердоган в Сочи?

Руският президент Владимир Путин имаше предвид среща с турския лидер Реджеп Тайип Ердоган, когато миналата седмица по време на разговор с главата на сирийския режим той говори за незаконното присъствие на чужди сили в Сирия. Не става дума само за САЩ, но и за Турция, чиито сили са разположени в северните райони под контрола на опозицията.

Успоредно с политическото послание, руските въздушни нальоти над Идлиб зачестиха. Очевидно по този начин Москва шантажира Анкара, тъй като последната се страхува от военна ескалация на север. Според нея това ще предизвика нов приток на бежанци към турските граници и по този начин ще принуди страната да направи големи отстъпки по сирийския въпрос.

Условията, които Путин ще предложи на предстоящата среща с Ердоган в руския град Сочи в края на септември, изглеждат различно този път.

Днес амбициите на Кремъл не се ограничават до контролиране на определен регион или отваряне на международни магистрали, които пресичат Идлиб.

Според съобщения на турските медии, Русия ще се опита да убеди Турция да се съгласи да седне на масата за преговори със сирийската страна и по този начин да сложи край усилията за смяна на режима в Дамаск.

Москва залага на уязвимостта на Анкара по въпроса за сирийските бежанци, нарастващия натиск на населението върху управляващата Партия на справедливостта и развитието, както и новата политика на Турция за подобряване на отношенията с различни страни в региона: ОАЕ, Египет и Саудитска Арабия . Така турското ръководство, което не крие желанието си да върне сирийските бежанци в родината им, може да смекчи позицията си по отношение на Сирия и в крайна сметка да се съгласи на преговори с режима на Асад.

Според политолога Амер Джуло Анкара няма да се съгласи да нормализира отношенията с режима на Асад, ако не гарантира значителни стратегически ползи, а настоящата ситуация не е в негова полза.

В интервю за Ал Модон той каза:

„Турция не е променила позицията си спрямо сирийския режим и на практика е единствената страна, която остава твърдо настроена към Дамаск. Едва ли си струва да очаквате сериозни промени по този въпрос, особено на фона на настоящата ситуация. Тук става въпрос главно за нестабилността в отношенията между Анкара и Москва“.

Журналистът Бурханудин Дюран в статия във вестник „Сабах“ очерта условията, предложени от страната му за възстановяване на дипломатическите отношения с Дамаск:

«На първо място, властите в Дамаск трябва да са готови за връщане на бежанците в страната, да обърнат внимание на политическите процеси, включващи опозицията, и да спрат нальотите, които принуждават милиони жители на Идлиб да бягат към турската граница.»

Дюран заяви, че помирението между Анкара и Дамаск може да сложи край на кюрдските отряди за народна самоотбрана.

Експертът задава въпроса: „Възможно ли е да се постигне това без пълното изтегляне на американските войски от Сирия? Може ли да се вярва на Дамаск по въпроса за опозицията и бежанците?»

Според Русия успехът на процеса по възстановяване на позициите на сирийския режим, започнал в Йордания, зависи от турското участие. Затова тя се опитва да го постигне, като ескалира конфликта и обявява нелегитимността на военното присъствие в сирийския север.

Източник: https://www.almodon.com/arabworld/2021/9/18/%D9%84%D9%82%D8%A7%D8%A1-%D8%A8%D9%88%D8%AA%D9%8A%D9%86-%D8%A3%D8%B1%D8%AF%D9%88%D8%BA%D8%A7%D9%86-%D8%A3%D9%87%D8%AF%D8%A7%D9%81-%D8%B1%D9%88%D8%B3%D9%8A%D8%A9-%D8%AA%D8%AA%D8%AC%D8%A7%D9%88%D8%B2-%D8%AE%D8%A7%D8%B1%D8%B7%D8%A9-%D8%A7%D9%84%D8%B3%D9%8A%D8%B7%D8%B1%D8%A9-%D8%B4%D9%85%D8%A7%D9%84-%D8%B3%D9%88%D8%B1%D9%8A%D8%A7

Петя Паликрушева, превод и редакция за News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments