Al Hdhod: Близкокизточните политици зачестиха в Москва, това не е случайно

Според сирийския политолог срещата между Асад и Путин в Москва трябва да се анализира в контекста на други две посещения на високопоставени служители в руската столица — израелския външен министър и краля на Йордания. Според друг анализатор днес сирийският въпрос е достигнал точката, в която е невъзможно да се направи нищо. Изглежда, че предстоят важни събития в Сирия и региона.

Превод от Al Hdhod (Великобритания):

Al Hdhod: Близкокизточните политици зачестиха в Москва, това не е случайно

Както обикновено, без предварително предупреждение, руският президент Владимир Путин привика главата на сирийския режим Башар Асад в Москва, което съвпадна с затишие в провинция Дераа и посещения в руската столица от двама високопоставени лица — крал на Йордания и израелския външен министър Яир Лапида.

Според сирийския политолог Наср ал-Юсеф срещата между Путин и Асад наистина е свързана с посещенията на крал Абдула и израелския външен министър в Москва, както и със ситуацията в Дераа.

„Всичко това показва промени в обозримо бъдеще. Освен това знаем за създаването на механизъм за консултации по общите въпроси след руско-американската среща на високо равнище, проведена в Женева преди около три месеца“, отбеляза експертът.

Според ал-Юсеф всичко това може да бъде разгледано в рамките на един файл, а посещението на Асад, краля на Йордания и министъра на външните работи на Израел са координирани с цел придвижване напред въз основа на споразуменията достигнати от Байдън и Путин.

Журналистът Таха Абдел Вахед посочва сериозна причина Асад да бъде привикан спешно и без предварително уведомление:

„Каквито и да са факторите, които са накарали Кремъл да призове Асад, ясно е, че Путин прави това само когато се случи нещо сериозно и той иска да го обсъдят лице в лице с ръководителя на сирийския режим и да получи уверения от него по въпроса.

Според журналиста посещението на Асад в Москва може да е свързано със споразумения за засилване на политическия процес.

«Възможно е това да е свързано и със споразумения в североизточните региони на Сирия, например между сирийските демократични сили, режима и останалите там американци за намаляване на тяхното присъствие. В същото време, пълното изтегляне на американските сили са изключени на този етап.

Като се имат предвид последните събития и срещата в Женева, не може да се изключи, че Путин е задал редица въпроси на Асад в подготовка за срещата, а освен това Москва разчита в голяма степен на сирийското досие като ключ към воденето на диалог с Вашингтон по всички важни въпроси в двустранните отношения.

Според Вайл Алван, служител в изследователския център «Джусур», привикването на Асад до Москва носи послание за другите страни в региона, тъй като демонстрира степента на руското влияние върху процеса на вземане на решения в Сирия. Той също така свидетелства за редица споразумения, обхващащи целия регион, не само Сирия, дори ако днес тя е център на международните процеси. Ето защо, според Алван, е важно Асад да бъде инструктиран и да бъде накаран  да спазва стриктно руските директиви относно дипломатическите маневри през следващите няколко месеца.

В този контекст посещението на сирийския президент и оказаната му подкрепа се свързват с продължаването на руските бомбардировки над Идлиб.

Според експерта целта на натиска върху Турция чрез маневри в Идлиб и посещението на Асад в отговор на подкрепата на сирийската опозиция е да се постигне началото на преговорите, по време на които е важно да се получат нови ползи или да се засилят миналите постижения.

Според политолога Дарвиш Халифа, Путин е решил да привика Асад в Москва на фона на важните събития на регионално ниво и многобройните посещения между страните от противоположните оси. От една страна, има арабско-турско сближаване. От друга страна, свидетели сме на помирението на арабските държави. Срещата на Асад с Путин бе последвано от споразумение за Южна Сирия и връщането на режима в Дараа ал-Балад и други райони в западната част на провинцията.

Следващата стъпка може да бъде ускоряване на конституционните промени и децентрализация на сирийската държава, чрез която руснаците си гарантират нови съюзници в това пространство, независимо дали в Ес Сувайда или на източния бряг на Ефрат. Този ход ще бъде приветстван и в двата региона. Нещо повече, сега руските сили се придвижват в посока северен Хомс, където също се очаква предаването на оръжия и връщането на институциите на режима.

Въпросът за Идлиб остава обект на преговори с Турция, а ходът на събитията на сирийската арена едва ли говори за готовността на Кремъл да жертва Асад в замяна на подобряване на отношенията със САЩ през следващите години.

Източник: https://www.hdhod.com/%D8%A8%D9%88%D8%AA%D9%8A%D9%86-%D9%8A%D8%B3%D8%AA%D8%AF%D8%B9%D9%8A-%D8%A8%D8%B4%D8%A7%D8%B1-%D8%A7%D9%84%D8%A3%D8%B3%D8%AF-%D8%B9%D9%84%D9%89-%D8%B9%D8%AC%D9%84-%D9%84%D9%84%D8%AA%D8%AD%D8%B6%D9%8A%D8%B1-%D9%84%D9%85%D8%B1%D8%AD%D9%84%D8%A9-%D8%AC%D8%AF%D9%8A%D8%AF%D8%A9_a98991.html

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments