The Telegraph: Армията на САЩ е заплаха за американската демокрация

Легендарният журналист Боб Уудуърд публикува книгата «Опасност», в която разказва как генерал Мили тайно е лишил Тръмп от ядрения бутон. Твърди се, че се е страхувал, че американският президент „е полудял“ и ще започне война. Британското издание се чуди защо либералите са безразлични към факта, че «побърканият генерал» е извършвала заговор срещу своя избран главнокомандващ?

Превод от The Telegraph (Великобритания):

The Telegraph: Армията на САЩ е заплаха за американската демокрация

Разумните и праведни американски либерали обаче приеха последната сензационна книга на Уудуърд с изненадващо спокойствие.

Заплахата, че някакъв побъркан генерал ще вземе властта от законно избрания президент на Съединените щати и ще започне Трета световна война, е неразделна част от холивудските политически филмови сценарии след ядрената черна комедия «Д-р Стрейнджлав» на Стенли Кубрик или много сериозният трилър „Седем дни през май“ на Бърт Ланкастър.

В новата книга на Боб Уудуърд за политиката на властта във Вашингтон „Опасност“, висш американски военен генерал всъщност се наложило да се обади два пъти на китайския си колега, за да го увери, че ще го уведоми, ако Доналд Тръмп е на път да тръгне към война. … Книгата разкрива също, че генерал Марк Мили е наредил на подчинените си да не се подчиняват на заповедите на Белия дом, докато не получат разрешение от него.

Либералите са изненадващо безразлични към генерала, който е кроял заговор срещу избрания главнокомандващ. Убеждението на генерал Мили, че Тръмп е „полудял“ след поражението му на изборите през ноември миналата година и представлява заплаха не само за американската конституция, но и за световния мир, не оправдава действията му.

Подобно на демократите, Мили не взема предвид факта, че Тръмп като цяло не е толкова ужасен, колкото изглежда, когато прави гръмки изявления. Това, че той е американски фашист и че щурмуването на Капитолия на 6 януари от обезумялата тълпа  бе „подпалването на Райхстага“ за Тръмп бе символ на вярата. А фактът, че след това Тръмп послушно напусна поста си, не облекчи тази психоза или внушенията за „психичното разстройство на Тръмп“.

Но в действителност именно ген. Мили беше един от стратезите, благодарение на които въоръжените сили на САЩ станаха същите „уок“ („просветлен“  което на съвременния американски политически жаргон означава всеки който е свързан с радикален антирасизъм, феминизъм, ЛГБТ активизъм и други движения за нова идентичност — приблизителен превод, бел.ред.). Ето защо историята на Удуърд, че командването на Пентагона активно се готви да не изпълнява заповедите и е съобщило за това на китайците, в либералните среди, беше третирана равнодушно.

За страна, която се гордее с това, че се управлява от закони, а не от хора, готовността на толкова много конституционни адвокати да считат потенциалния военен преврат за нормален, ако той е насочен към обезглавяване на властта на Доналд Тръмп, създава опасен прецедент.

Новата история на Латинска Америка е пълна с генерали, които не се отличават с успех в борбата с чуждестранните врагове, но с голям успех са извършвали преврат срещу своите граждански правителства. Смятате ли, че северноамериканските генерали могат да последват примера им?

Източник: https://www.telegraph.co.uk/news/2021/09/16/us-army-becoming-threat-american-democracy/

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments