The Conversation: Как ще отговори на Русия на АУКУС?

Москва вижда АУКУС като политически и военен риск, но все още не и като заплаха, смята авторът. В същото време, в рамките на АУКУС, тя може да открие прецедент за популяризиране на своите технологии за ядрени подводници в региона. В този случай купувачите няма да имат край. Ако Русия счита АУКУС за заплаха, тя може да създаде алианс с Китай. Австралия следва да отчете това.

Превод от The Conversation (Австралия):

 The Conversation: Как ще отговори на Русия на АУКУС?

Международното мнение за новия алианс за сигурност AУКУС между Австралия, САЩ и Великобритания е ясно разделено. Китай и Франция побързаха да разкритикуват пакта, докато други, като Япония и Филипините, бяха много по-приветливи.

Русия, една от малкото държави с атомен подводен флот, в началото реагира по-предпазливо.

Кремъл се ограничи до внимателно подготвено изявление, в което, наред с други неща, се казваше:

„За да се формира позиция, човек трябва да разбере целите и задачите на обединението, а засега има малко информация“.

Някои руски дипломати, заедно с китайските си колеги, изразиха загриженост, че планът на Австралия за разработване на ядрени подводници (с американска и британска помощ) ще подкопае ДНЯО и ще «ускори надпреварата във въоръжаването» в региона.

Те предложиха изграждането на атомния подводен флот да се контролира от Международната агенция по атомна енергия (МАГАТЕ), но този вариант едва ли е приемлив за Канбера.

„Прототип на азиатско НАТО“

Колкото повече подробности се появяваха за новия алианс, толкова по-бързо се променяше реториката на кремълските чиновници.

Например бившият австралийски посланик в САЩ Джо Хокей смело заяви, че АУКУС е призован да се противопостави не само на Китай, но и на Русия в Индо-Тихоокеанския регион.

Малко след това секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев нарече пакта „прототип на азиатско НАТО“. Според него властите на САЩ се опитват да ангажират други държави там, за да провеждат антируска и антикитайска политика.

Продажба на собствени атомни подводници

И така, какви са възможностите за отговор на Русия?

Доколкото Москва разглежда АУКУС като политически и военен риск, а не като заплаха, незабавната й реакция вероятно ще бъде ограничена до политическо маневриране в очакване на удобен случай.

Русия в сделката за подводниците AУКУС може да види прецедент, чрез който ще успее да популяризира собствената си технология за ядрени подводници сред заинтересованите страни в региона. И това не е просто хипотеза, а предложение на военни експерти с тесни връзки с руското министерство на отбраната.

Ако Русия реши да продаде своите ядрени подводници на други страни, купувайчите няма да имат край. Един военен експерт посочи Виетнам или Алжир като потенциални пазари, но има и други страни. Както той каза:

„Буквално пред очите ни се създава нов пазар за ядрени подводници…Сега смело можем да направим предложения на редица стратегически партньори”.

Разширяване на подводните сили в Тихия океан

В дългосрочен план Русия няма да пренебрегне очевидното: новият пакт обединява две ядрени сили — САЩ и Великобритания — с Австралия, която скоро също ще стане ядрена.

Увеличената автономност и обхват на бъдещите австралийски подводници ще им позволи да действат в западната и северозападната част на Тихия океан, където редовно присъстват руски военноморски сили.

Ако Далечният Изток и Сибир попаднат в обхвата на техните ударни системи, това ще промени драстично правилата на играта за Москва.

Русия, като ядрена свръхдържава, ще трябва да вземе предвид това в своето стратегическо планиране. Това от своя страна означава, че Австралия ще трябва да следи отблизо военните дейности на Русия в Тихия океан през следващите години.

Например само през следващата година руският Тихоокеански флот ще получи поне три ядрени подводници.

Две от тези лодки от четвърто поколение (от проекта «Ясен-M») са технологично по-добри от аналогичните подводници, които се строят в момента в Китай, и вероятно са почти сравними с американските ядрени подводници, които ще се подготвят за Австралия.

Третата е 30 000-тонната модифицирана подводница „Белгород“ от проекта „Антей“, преобразувана да носи няколко ядрени супер торпеда, способни да унищожат големи военноморски бази.

По мои оценки, до 2028 г. руският флот ще има най-малко 14 ядрени подводници и шест конвенционални атакуващи подводници в Тихоокеанския театър.

Задълбочаване на военноморските връзки с Китай

В най-интензивния сценарий Русия и Китай могат дори да сформират морска коалиция, за да противодействат на военната мощ на АУКУС.

Предвид задълбочаването на военните връзки между Русия и Китай, особено във военноморската сфера, това не изглежда нереално.

Автор: Алексей Муравьов — доцент, катедра „Национална сигурност и стратегически изследвания“, Университет Къртин (Австралия)

Източник: https://theconversation.com/after-aukus-russia-sees-a-potential-threat-and-an-opportunity-to-market-its-own-submarines-168374

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments