Sabah: Гълъбът на Байдън в ООН — травматична и опасна халюцинация

Авторът справедливо отбелязва, че думите на президента на Съединените щати, изречени от трибуната на Общото събрание на ООН, са в противоречие с истинските дела. Без зрънце смущение, Байдън заяви, че Америка „не търси нова студена война и свят, разделен на блокове“. Това е откровена лъжа, възмущава се журналистът от Сабах, позовавайки се на конкретни доказателства.

Превод от Sabah (Турция):

Sabah: Гълъбът на Байдън в ООН - травматична и опасна халюцинация

76-ата сесия на Общото събрание на ООН (ООН), чиято международна дисфункция е доказана многократно при почти всички видове кризи, отново стана сцена на реторично шоу тази година.

Лидерите, които говореха за справедливост, свобода, равенство и добродетел, не вдъхваха доверие. Обещанията им не можеха да излазат извън празните думи.

Поради тази причина опитите да се намери решение на световните проблеми в ООН, която е основният източник на кризи, изглеждат доста иронични. А една от основните фигури в тази ирония бяха САЩ, които носят основната отговорност за съществуващите проблеми, и техният лидер Джо Байдън.

Най-трагикомичното обещание на президента Байдън, който искаше да изглежда мирен от трибуната на ООН, беше изразът: „Ние не търсим нова студена война или свят, разделен на блокове“.

Въпреки това, с търсенето на военни, политически и икономически алианси, насочени главно към обкръжаването на Китай, ястребът от Вашингтон Байдън анулира гълъба на Байдън зад трибуната на ООН от всички гледни точки.

И най-конкретният показател за това е военно-политическият пакт „АУКУС“, създаден от САЩ на 16 септември с Великобритания и Австралия срещу Китай в Индо-Тихоокеанския регион.

Стратегическата война срещу Китай, която Барак Обама в определен списъл запали през 2008 г., достигна своя икономически връх при Доналд Тръмп. Сега, след като премести тази война на военно ниво, Байдън подписа на 21 март 2021 г. инициативата за Четиристранния диалог за сигурност (QUAD) с Япония, Индия и Австралия, наречена „азиатско НАТО“.

На 24 септември членовете на QUAD ще се съберат в Овалния кабинет. На 30 юли 2021 г. Байдън се съгласи да прехвърли технологиите за безпилотни самолети на Индия в съответствие със споразумението, което той подписа с Ню Делхи.

Въодушевена от подкрепата на САЩ, Япония провежда най-големите военни учения срещу Китай тази година от 1993 г. насам, Тайван също провежда едно след друго учение срещу Пекин, по инициатива на САЩ.

Тъй като Съединените щати се оттеглят от Близкия изток и Централна Азия, слагайки край на епохата на войната срещу тероризма, стратегическите й перспективи за момента се оформят изцяло чрез позициониране срещу Китай. САЩ, атакувайки от всички страни, се опитват да разширят обхвата на своите съюзници в Индо-Тихоокеанския регион.

В този контекст заместникът на Байдън Камала Харис, която посети Сингапур и Виетнам през август тази година, се опита да легитимира империалистическите цели на страната си с лицемерната реторика за „демокрация“, „свобода“ и „търговия в неутрални води“.

Китай, от друга страна, следи отблизо случващото се. 80% от енергията, внасяна от Китай, преминава през Индийския океан и много тесния 805-километров проток Малака. По същия начин 95% от китайската търговия с Близкия изток, Африка и Европа също се осъществява по този маршрут, който се контролира от Индия и САЩ.

Главната цел на Съединените щати е да нанесат смъртоносни удари по глобалните интереси на Китай, който те обкръжават в Индо-Тихоокеанския регион.

Това е истинският Байдън!

А Байдън на витрината, заявяващ: „Ние не търсим нова студена война и свят, разделен на блокове“, е просто травматична и опасна халюцинация.

Неслучайно казват: „Съдят не по думите, а по делата“.

Източник: https://www.sabah.com.tr/yazarlar/bercan-tutar/2021/09/23/bidenin-ayinesi

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments