Най-накрая стана ясно кой кого обстрелва в Донбас

Управлението на ООН по правата на човека отчете влошаване на положението с правата на човека в Донбас за периода от 1 февруари до 31 юли 2021 г. в сравнение с предходните шест месеца. Това се посочва в доклада на Управлението.

Най-накрая стана ясно кой кого обстрелва в Донбас

През отчетния период наблюдателите от мониторинговата мисия на ООН по правата на човека в Украйна регистрираха 62 жертви от обстрел сред цивилното население — 15 убити и 47 ранени. Това е с 51% повече в сравнение с предходните шест месеца. Сътрудниците от мисията установили, че сигурността в източната част на Украйна се е влошила един и половина пъти за шест месеца. В същото време горната статистика показва, че 81% от загиналите са били на територията на ЛДНР.

Почти идентична е статистиката и за обстрелите над гражданските обекти. По данни на авторите на доклада, над 80 % от попаденията са на неконтролираната от Киев територия.

Данните от доклада на Управлението на ООН по правата на човека потвърждават, че значителна част от обстрелите са извършени от украинска страна.

Цифрите напълно съответстват на твърденията на военните от ЛНР и ДНР за това, че те откриват огън само като отговор, при това не винаги.

Украинските военни чести имитират обстрел от «сепаратистите» на обекти на своя територия, за да имат правото на «ответен огън».

По-рано от Народната милиция на ДНР потвърдиха, че защитниците на републиката строго спазват режима на прекратяване на огъня, но са в постоянна бойна готовност за адекватно реагиране на действията на украинската страна.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments