Daily Express: Русия е готова да нанесе на Запада ответен удар

Изглежда Русия заплашва да нанесе ответен удар. Кремъл не оцени създаването на новия алианс АУКУС, наричайки го „прототип на азиатското НАТО“ и заяви, че той заплашва не само Китай, но и Русия. Възможно е Кремъл да стане по-активен в Южнокитайско море, пише Daily Express.

„Всичко това ще свърши зле“, пишат читателите.

Превод от Daily Express (Великобритания):

Daily Express: Русия е готова да нанесе на Запада ответен удар

Русия изпрати заплахи към новия азиатски военен договор, тъй като споразумението за изграждане на ядрени подводници между САЩ, Великобритания и Австралия може да ограничи силата и влиянието на Владимир Путин в Индо-Тихоокеанския регион.

AУКУС е военен алианс, в резултат на който в Тихия океан ще бъдат разположени атомни подводници. Но руските власти казват, че той заплашва не само Китай, но и Русия. Секретарят на Съвета за сигурност Николай Патрушев нарече пакта «прототип на азиатското НАТО». Изглежда в думите му звучи заплаха за ответен удар.

Патрушев добави: „Вашингтон ще се опита да привлече други страни в тази организация, главно за провеждане на антикитайска и антируска политика“.

Той също така определи AУКУС като заплаха за цялата архитектура на сигурността в Азия.

Руските дипломати осъдиха споразумението, заявявайки, че то ще подкопае Договора за неразпространение на ядрено оръжие (ДНЯО) и ще ускори надпреварата във въоръжаването в региона.

Но сега експертите считат, че Путин ще види новия пакт като възможност да рекламира собствените си атомни подводници.

В миналото Русия пазеше в тайна своята атомна подводна технология, която се счита за една от най-добрите в света и далеч надминава китайската.

Пактът AУКУС поставя допълнителна тежест върху тези военни държави, Русия и Китай може да установят взаимодействие между своите флотове, а това ще представлява сериозна заплаха за алианса, състоящ се от САЩ, Великобритания и Австралия.

Лошата новина за AУКУС е, че се очаква руският Тихоокеански флот да получи три нови атомни подводници през следващите 12 месеца, две от които се строят от китайците.

Ако Русия наистина се почувства застрашена от АУКУС, възможно е тя да започне да разширява флота си и да засили операциите в Южнокитайско море.

Международната общност вече остро осъди Китай за увеличаване на влиянието в Южнокитайско море, а алиансът AУКУС има за цел да го спре.

Източник: https://www.express.co.uk/news/science/1495367/russia-news-asian-nato-moscow-vladimir-putin-beijing-china-aukus-nuclear-submarine-usa-uk

Петя Паликрушева

 

Коментари:

comments powered by HyperComments