Ишингер: Германската външна политика заседна в «зона с лошо време с високи вълни и заплаха от буря»


Влошаването на положението на либералните демокрации в света поставя напълно нови предизвикателства пред новото германско правителство, което предстои да бъде сформирано след изборите, пише в Die Welt Волфганг Ишингер, председател на Мюнхенската международна конференция за сигурност. Оттеглянето на САЩ от световната арена, разцеплението в ЕС, трудните отношения с Русия и Китай — авторът дава на Берлин три съвета за преодоляване на всички тези трудности.

Ишингер: Германската външна политика заседна в "зона с лошо време с високи вълни и заплаха от буря"

Германската външна политика е заседнала в «зона с лошо време с високи вълни и заплаха от буря», пише Волфганг Ишингер, председател на Мюнхенската международна конференция за сигурност, в Die Welt.

Междувременно позицията на либералните демокрации в света се влошава, отбелязва дипломатът. Нестопанската организация Freedom House твърди, че по-малко от 20% от световното население живее в демократични системи. Тази криза на либералния модел на световния ред унищожи много от външнополитическите убеждения на германците и постави напълно нови предизвикателства пред бъдещото правителство на Германия, отбелязва Ишингер.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments