«Eвропа трябва да може да провежда военни операции без помощта на САЩ или НАТО»


Европа трябва да може да провежда военни операции в чужбина без помощта на САЩ или НАТО в бъдеще. Това съобщи ръководителят на външната политика на ЕС Жосеп Борел в ефира на PBS, предаде EU observer.

"Eвропа трябва да може да провежда военни операции без помощта на САЩ или НАТО"

„Ако в близост до нас възникнат проблеми, на които вие (САЩ) няма да се намесвате, трябва да можем да го направим сами“, обясни той.

По-рано ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази подобна идея: тя каза, че ЕС възнамерява да изгради своя собствена армия, за да не разчита на САЩ по въпросите на отбраната. Според нея неспособността на правителството и силите за сигурност да отвърнат на талибаните (организацията е забранена в Русия) повдига тревожни въпроси не само за 27-те държави от ЕС, но и за НАТО. Тя подчерта също, че ЕС се нуждае от „политическа воля“, за да се намеси военно без участието на САЩ, и че „Европа трябва да премине на ново ниво“.

Следващата година Франция ще бъде домакин на срещата на върха на ЕС по отбраната, в рамките на която ще бъдат разработени планове за отбранителен съюз.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments