Welt: САЩ наводниха Африка с дрехи втора ръка, прикривайки се зад благотворителност


Планините от гниещи дрехи по крайбрежието на Гана напомнят на снимки от апокалипсиса, според германския телевизионен канал Welt. Евтини стоки втора употреба от САЩ пристигат тук по море в контейнери. По-рано дрехите бяха с добро качество, но сега това са просто боклуци, само част от които се озовават на пазарите. Местните жители и природозащитниците призовават американците да помислят за проблема с свръхпроизводството и да не се крият зад благотворителността.

Welt: САЩ наводниха Африка с дрехи втора ръка, прикривайки се зад благотворителност

Тези кадри изглеждат почти нереалистични, сякаш са взети от филм за края на света — но такава е реалността в Акра, столицата на Гана. Тук на брега има планини от гниещи дрехи — американски дрехи. Можете да видите марките: Adidas, H $ M, Zara.

Сами Отенг е моден дизайнер и активист. Той показва къде дрехите пристигат първо — на пазара Cantamanto в Акра. Дрехите втора употреба, изпратени от САЩ, пристигат тук в контейнери. Това са 15 милиона дрехи всяка седмица.

Преди това беше с добро качество, казва той. Но сега това е просто боклук.

Това, което идва тук, на пазара, идва от САЩ, от пунктове за събиране втора употреба. Посредниците препродават текстил допълнително. Дрехите се озовават в една от 5000-те сергии за търговия на дребно в Акра. Тук ги наричат ​​„дрехите на мъртвия бял човек“.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments