САЩ обвиниха Русия в «злонамерена дейност» срещу Украйна

Американският сенатор-демократ Джин Шахин, заедно с група колеги, внесоха проект за резолюция в Конгреса на САЩ, който се позовава на «злонамерените действия» на Москва срещу Киев. Редакцията се запозна със съответния документ, изготвен от американските политици по повод 30-годишнината от независимостта на Украйна.

САЩ обвиниха Русия в "злонамерена дейност" срещу Украйна

В проекторезолюцията сенаторите споменават редица значими за Украйна събития, които са се случили в страната от 1990 г. насам. Става дума за обявяването на независимостта на държавата, Оранжевата революция и така наречената Революция на достойнството.

Освен всичко останало, членовете на Конгреса споменават и „злонамерени дейности“ на Русия, уж насочени срещу Украйна.

Според американските политици това включва руското „нахлуване“ на територията на съседна държава и „окупацията“ на Крим.

„Сенатът осъжда продължаващата злонамерена дейност на Руската федерация срещу Украйна и продължава да призовава руските власти незабавно да прекратят всяка дейност, насочена към отслабване на Украйна и дестабилизиране на Европа“, се уточнява в проекта.

Освен това сенаторите също напомнят какви стъпки са предприели властите в Киев по пътя към „демокрацията“, например — за сътрудничеството на Украйна с НАТО и ЕС.

Те също така отбелязват «напредък» в реформите в отбраната на Киев, борба с корупцията и укрепване на «върховенството на закона», приветстват предоставянето на автокефалия на местната църква. Според тях тази стъпка бележи важен крайъгълен камък в усилията на Украйна „независимо да определи бъдещето си, без да бъде повлияна от Кремъл“.

На този фон членовете на Конгреса правят редица изявления, включително призовават правителството на САЩ и съюзниците да засилят санкциите върху Русия, докато страната „изпълни своите международни задължения за зачитане на териториалната цялост на Украйна“.

По-рано членът на Камарата на представителите на САЩ от Мичиган Анди Левин припомни необходимостта от финансова подкрепа на Украйна.

Според него американското финансиране ще помогне на Киев да поддържа „демократичен напредък“ и да се бори с „руската агресия“.

Крим стана руски регион след референдум, проведен там през март 2014 г. — мнозинството от жителите гласуваха за обединението с Русия.

Руските власти многократно подчертават, че в Украйна е нямало и няма руски военнослужещи.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments