Проф. Огнян Кунчев: Ще се наложи нов локдаун, ще стигнем 7 хиляди заразени на ден

45% от българите заявяват, че не са се ваксинирали и не възнамеряват да го направят. Междувременно лекари алармират, че само 26% са свободните ковид-легла в София. В обозримо бъдеще ще се наложи нов локдаун, може би някъде към 15 октомври. Тогава ще стигнем до около 7 хил. заразени на ден. Пикът ще бъде през ноември-декември, ако не контролираме нищо. Това каза в предаването «България сутрин» по Bulgaria ON AIR математикът от БАН проф. Огнян Кунчев.

Проф. Огнян Кунчев: Ще се наложи нов локдаун, ще стигнем 7 хиляди заразени на ден

«От ноември броят на заразените започна леко да се свлича, защото на 25 октомври затвориха всички нощни заведения. От 10-15 декември рязко спада надолу. На какво се дължи това — пълен локдаун от 29 ноември. Спряха училища, детски градини… Всичко зависи от нас, няма фокуси. Започваме да се качваме 10-15 февруари. На 1 февруари пуснаха децата да ходят на детски градини и училища», допълни още Огнян Кунчев.

«Делта вариантът е много по-агресивен. Изследванията на китайските учени показаха, че 1200 пъти повече вируси има в горните дихателни пътища болен от Делта варианта. Отидохме на морето и се заразихме. Сега децата тръгнаха на училище и няма начин това да не покачи броя на заразените», заяви Огнян Кунчев.

 

Коментари:

comments powered by HyperComments