Екс-посланик на С.Македония в София: Имало е български фашисти, защо се обиждате?!

Бившият посланик на Република Северна Македония в България Георги Спасов реагира на съобщението на премиера Зоран Заев, че описанието „български“ преди фашистки окупатор ще бъде заличено от паметниците и учебниците. Според Спасов, югозападните ни съседи не могат да си позволят това заради жертвите на фашизма.

«Имало ли е български фашисти в Македония по време на Втората световна война, както е имало италиански фашисти и немски нацисти и фашисти? Имаше. И това е исторически факт, записан във всички световни енциклопедии и учебници по история.

Ако на паметник в Македония е написано, че този и този национален герой са били убити от българските фашисти по време на Втората световна война, това не би трябвало да обижда българите, освен ако не смятат, че по време на Втората световна война не е имало български фашисти и окупатори на други територии, а само „освободители и администратори».

Може да искат да украсят националната си история с множество фалшификации, но ние, от името на жертвите на борбата срещу фашизма, не трябва да приемаме това, особено не като условие за членство в ЕС. Може само да допишем там, където трябва, че са жертви на българските фашисти от Втората световна война и нищо повече», написа Спасов във фейсбук.

Труд

Коментари:

comments powered by HyperComments