(WSJ): Сензация! Спецпрокурор на САЩ обвини щаба на Хилъри Клинтън в заговор за изфабрикуване на «руската следа» през 2016 г.

Специалният прокурор на САЩ Дърам издаде обвинителен акт, разкриващ изфабрикуваната «руска следа» от щаба на Хилари Клинтън на изборите през 2016 г. Обвинението е повече от сериозно. Това проправя пътя за по-широко разследване на заговора на Клинтън срещу американската демокрация. Американците в коментарите си са бесни на Хилари и й пожелават затвор.

Превод от: Wall Street Journal, САЩ: 

(WSJ): Сензация! Спецпрокурор на САЩ обвини щаба на Хилъри Клинтън в заговор за изфабрикуване на "руската следа" през 2016 г.

Обвинителното заключение на специалния прокурор на САЩ казва цялата истина за заговора по „руската следа“ на президентските избори през 2016 г.

В четвъртък, 16 септември, специалният прокурор на Министерството на правосъдието на САЩ Джон Дърам обвини предизборния адвокат на Хилари Клинтън през 2016 г. за лъжесвидетелстване пред ФБР.

Обвинителният акт на специалния прокурор от 27 страници е изпълнен с нови осъдителни подробности, които ясно показват, че историята за намесата на Русия в президентските избори през 2016 г. е измислена и раздута от предизборния щаб на Хилари Клинтън.

Г-н Дърам повдигна обвинение срещу Майкъл Сусман, адвокат в юридическата кантора „Перкинс Кои“, работещ в предизборния щаб на г-жа Клинтън. Майкъл Сусман е обвинен в даване на неверни изявления пред главния юрисконсулт на ФБР Джеймс Бейкър на срещата на 19 септември 2016 г., когато той представил документи, сочещи за предполагаеми тайни контакти между Trump Organization (това е основната компания на Тръмп, на която той е генерален директор до 2017 г. Компанията контролира такива области на бизнеса на Тръмп като недвижими имоти, хотели, голф клубове и др., бел.ред.) и Алфа -Банк, базирана от Русия.

В обвинителното заключение се казва, че Сусман е въвел Бейкър в заблуждение, заявявайки, че той «действа не в интерес на някой клиент», в резултат на което главният юрисконсулт на ФБР е счел, че, предавайки информация, Сусман е «действал като добронамерен гражданин, а не като платен адвокат или политически деец».

Това е било лъжа, се казва в обвинението, в което е документирано, че Сусман е работил с други видни членове на демократическата партия (в това число заедно с колегата си юрист от кантората Perkins Coie Марк Елиас) и е представял сметки за своето работно време в предизборния щаб на Хилъри Клинтън.

Лъжата на г-н Сусман «лишила ФБР от важна информация», се казва в обвинителното заключение, и подтикнала бюрото да започне разследване за връзките между президента Тръмп и Алфа-груп, сведения за което бързо попаднали в СМИ.

Сусман лъгал ФБР не с цел да защити себе си.

Той е обвинен в лъжа спрямо ФБР с цел да се инициира разследване по отношение на конкуриращия предизборен щаб на Тръмп на базата на лъжливото изявление за сговор между Русия и Тръмп.

Господин Сусман твърди, че е невинен.

В обвинителното заключение са добавени нови подробости за широкобащабния характер на опитите на предизобрния щаб на Хилъри Клинтън лъжливо да очерни Доналд Тръмп като «лежащ с постелята с руснаци».

В документа се твърди, че това е излязло далеко извън рамките на пълномощията на фирмата Fusion GPS и фалшивото «досие», създадено от екс-сътрудника на МИ-6 Кристофър Стил, макар и двамата да са изиграли своята роля в мащабните усилия по дискредитацията на Тръмп .

В заключение се казва, че обвиненията по адрес на Алфа-банк са изхождали от неустановения ръководел на крупната технологична компания («Tech Executive 1»), който, съгласно едно от електронните писма, е очаквал да получи «висока длъжност в областта на киберсигурността в бъдещата администрация на Хилъри Клинтън».

Този ръководител притежавал интернет компании, имащи достъп до огромен брой «общодостъпни и непублични» данни.

Той бил тайно информиран за предполагаем интернет-трафик между Алфа-банк и пощенския домейн на Тръмп и предупредил за това господи Сусман.

Главата на интернет компанията предал фалшиви инсинуации на Сусман, който написал на тяхна база официални документи, които предал на ФБР и едновременно с това работил с компанията Fusion GPS и господин Елиас, за да доведе всичко това до «доверчивата преса».

Срещата на Сусман с високопоставения сътрудник на ФБР Джон Байкър дала повод на СМИ да напишат, че провоохранителните органи разследват връзките на Тръмп с Русия.

ФБР започнало разследване по отношение на Тръмп, което прераснало в политически безумен сговор, който повече от две години нанася вреда на президентството на Тръмп.

Обвинителното заключение по адрес на Сусман «отваря вратите» към разследване на още едно значително по-сериозно престъпление, които по същество се състои в осъществяването от екипа на Хилъри Клинтън и някои СМИ на мръсни политически трикове и незаконни действия, насочени срещу демокрацията в САЩ.

В обвинителното заключение се твърди, че господин Елиас е информирал официални лица от предизборния щаб на Тръмп за замисляния скандал, включително «ръководителя на щаба, директора по връзките с обществеността и съветника по външната политика».

По-рано г-н Дърам беше заплашен да определи давностния срок за разследването по „руската следа“ на пет години, но във връзка с появата на нови сериозни обстоятелства на лъжесвидетелстване може да се предположи, че това мръсно дело ще има дълго продължение.

Източник: https://www.wsj.com/articles/john-durham-cracks-the-russia-case-fbi-michael-sussmann-clinton-campaign-11631917159

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments