Украйна и Турция създават зона за свободна търговия

Президентите на Украйна и Турция, Владимир Зеленски и Реджеп Тайип Ердоган, които са на посещение в САЩ за участие в 76-ата Генерална асамблея на ООН, се договориха да засилят работата по сключване на споразумение за зона за свободна търговия между двете държави. Това съобщи прессекретариата на президента на Украйна, цитиран от ТАСС.

Украйна и Турция създават зона за свободна търговия

„Президентите се договориха да засилят работата по приключване на процеса за сключване на споразумение за зона за свободна търговия между Украйна и Република Турция“, се казва още в съобщението. Според него, президентът на Турция Ердоган е приел поканата на Зеленски да посети Украйна, за да участва в 10-ото заседание на Съвета за стратегическо сътрудничество, което е насрочено за тази есен.

Владимир Зеленски отбелязва стратегическия характер на украинско-турските отношения и значението на засилване на темповете на двустранно взаимодействие в политическата, търговската, икономическата, военно-техническата и хуманитарната сфера. Президентите на двете страни са обсъдили и въпросите за сътрудничество в областта на енергетиката, в контекста на диверсификацията на енергийните носители, както и темпото на изпълнение на съвместни проекти, по-специално за изграждането на жилища за представители на кримско-татарския народ. Разгледан е бил и въпросът за поддържане на стабилна ситуация на сигурност в Черноморския регион.

Труд

Коментари:

comments powered by HyperComments