Радев: Трябва да скъсаме със зависимостите от миналото

Възраждането и триумфът на българската държавност са неделима част от Велико Търново – нашата духовна и историческа столица. Този мащабен исторически акт не е плод на случайност – независимостта на България е постигната с търпение и разум. Тя е градена с усилията на посветени държавници, но и с волята на народа. Това заяви президентът Румен Радев, който се включи в националното честване по повод 113 години от обявяване на независимостта на България във Велико Търново.

Радев: Трябва да скъсаме със зависимостите от миналото

Държавният глава подчерта, че решителното скъсване със зависимостите от миналото затвърждава самочувствието на българина да кове съдбата си със свои ръце.

«Тази вяра ни е нужна и днес, на кръстопътя на нашия нов ден. От нашите задружни усилия зависи да опазваме свободата и независимостта на родината. Да живее свободна и независима България», поздрави българите Радев.

По традиция честването на 113-та годишнина от българската независимост започна в църквата «Св.40 мъченици» със Света литургия, която отслужи митрополит Григорий. Присъстващите лица положиха цветя на гроба на цар Калоян, като преди това изгледаха възстановка на събитията от преди 113 години и чуха текста на манифеста, с който Фердинанд обявява българската независимост.
С военен ритуал на историческия хълм Царевец бе издигнат националния флаг.

„Независимостта официално легитимира свободата, за която хиляди българи дават своя живот. Независимостта е връх и едновременно нова стъпка в изграждането на държавността след Освобождението. Днес празнува българският дух, възпят от Патриарха на литературата ни Иван Вазов.

113 години по-късно ежедневието ни все по-силно контрастира със заветите на нашите предци. Стига политическо и обществено противоборство! Нека се обърнем към онези непреходни ценности! Това е ключът към свободата! Нека бъдем достойни спрямо героите, пред чиято памет се прекланяме!“, заяви в словото си кметът на Велико Търново Даниел Панов.

Тържествените прояви продължиха с празничен благослов, отслужен от великотърновския митрополит Григорий. На Пирамидата на Независимостта ще бъдат поднесени венци и цветя. Дефилир на военни духови оркестри премина от площад „Цар Асен Първи“ до паметника „Майка България“, където бе отдадена почит на загиналите през войните.

Кулминация на празничната програма ще е прожекцията на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“, която ще бъде излъчена в 20,15 ч. и ще се наблюдава от площад „Цар Асен I”.

снимки-Веселина Ангелова

Труд

Коментари:

comments powered by HyperComments