«Пекин, Москва и Техеран ограничават САЩ, либералният глобален ред потъва в забрава»

В американския политически дискурс две алтернативни течения набират сила. „Сдържаните“ — които включват както прогресисти, така и консерватори — се стремят да намалят влиянието на Америка в чужбина. Според тях, тъй като САЩ се отказват от глобалните си задължения, в света ще възникне естествен баланс на силите, а съюзниците на Вашингтон ще започнат да се грижат за собствената си отбрана.

Втората тенденция е представена от «глобалните националисти» — републикански ястреби и тези, които не се идентифицират с никоя от партиите.

"Пекин, Москва и Техеран ограничават САЩ, либералният глобален ред потъва в забрава"

Те нямат интерес към международните институции на власт, свободната търговия или правата на човека. В същото време те са уверени, че САЩ, за свое добро, трябва да поддържат активно присъствие в различни театри по света, пише The Wall Street Journal.

Що се отнася до администрацията на Байдън, нейната позиция е незавидна: много от нейните цели в областта на борбата с глобалното затопляне, подкрепянето на правата на човека и ядреното разоръжаване бяха почти невъзможни за постигане, дори когато САЩ бяха на върха на геополитическата си мощ.

В днешно време враждебното отношение на Пекин, Москва и Техеран към световното господство на Америка значително ограничава потенциала на Вашингтон за решаване на тези проблеми на международно ниво.

При сегашните обстоятелства предишното единство на мнения относно глобалния либерален ред вероятно ще потъне в забрава на фона на различните геополитически предизвикателства. В същото време все още не е ясно дали „сдържаните“ или „глобалните националисти“ ще успеят да разработят устойчиви и реалистични национални стратегии.

„Въпреки това, при условие, че не настъпи друга трагична терористична атака от мащаба на 11 септември, радикалното насилие от страна на ислямистките фанатици е малко вероятно да изиграе значителна роля в настъпващата епоха на спорове за външната политика на САЩ.

А дори при подготовката за предстоящата борба Америка трябва да смята това за победа, за която си струва да бъде благодарна в тези тъмни и опасни времена “, обобщава The Wall Street Journal.

Петя Паликрушева за News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments