„Криза в НАТО и ревизия на цялата световна политика“ — на Франция предричат съюз с Русия

След инцидента с прекратяването на договора за изграждане на подводници от Австралия, може да се говори не само за преразпределение на сферите на влияние в света, но като цяло за промяна в картината на цялата световна политика. След този скандал Франция ще бъде принудена да се сближи с нови партньори, като преразгледа отношението си към редица ключови въпроси, включително конфликта в Донбас, заяви военният експерт Александър Артамонов.

„Криза в НАТО и ревизия на цялата световна политика“ - на Франция предричат съюз с Русия

„Настъпващата сега криза в блока на НАТО свидетелства не само за преразпределението на сферите на влияние, но и за преразглеждането на цялата световна политика. Това е знак и доказателство за възраждането на англосферата“, убеден е Артамонов.

Той отбеляза, че британският премиер Борис Джонсън преди около година и половина е поръчал на MI6, британското разузнаване, подробен анализ на ситуацията в света, както и проект на концепция къде и как страната трябва да се позиционира в новия свят.

„Естествено, това е свързано с Брекзит. В резултат на това се роди нова концепция за визията на света, не само от страна на Великобритания, но и на англосаксонските държави като цяло.

Сега става дума за разпада на единната политика на НАТО и прехода към нова ера в отношенията между Запада и Изтока. Това и само това диктува и потвърждава денонсирането на този колосален договор, който трябваше да продължи 50 години между Франция и Австралия“, каза Артамонов.

Експертът отбеляза, че самият факт на придобиване на ядрени подводници променя статута на Австралия, която се превръща от неядрена държава в регионална сила, стремяща се към ядрен статут.

„Франция беше унизена в тази ситуация. Тя искаше да достави най-новите технологии — класът подводници, който Франция възнамеряваше да достави, не съществува в света. Те дори превъзхождат руските разработки. Това е SMX 31, електрическа, а не ядрена подводница, която може да остане под вода 40 дни, без да изплува на повърхността.

Те също така са биомикрични — повтарят формата на морските бозайници. Но австралийците се отказаха от договора, оставяйки Франция в същото положение, в което Русия беше преди няколко години. Тогава Париж, администрацията на бившия президент Оланд, денонсира договора с Русия за доставка на два хеликоптерни превозвача“, припомни Александър Артамонов.

Той обърна внимание на оценката на официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова в тази връзка, която „ясно и точно напомни на Париж, че камата в гърба на Франция е много подобна на ножа, който Франция заби в гърба на Русия навремето.»

„Сега, както очакват редица френски политици и геостратези, анализатори в областта на международните отношения, ще има укрепване на алианса по оста Москва-Берлин-Париж. По-специално, тази гледна точка се споделя от Жан-Мишел Бернуше, който беше един от наблюдателите на руските избори, както и от големият политик от партията «Национално обединение», евродепутатът Ерве Жувен“, каза Артамонов.

Според него френските експерти предвиждат, че в новия съюз инициативата ще е от Москва до Берлин, към която ще се присъедини и Париж.

„Франция не може да играе друга роля сега. Нейните партньори от НАТО предадоха интересите на Париж, така че Франция може само да се присъедини към изпълнението на проекта за Голяма Евразия, който според плана на дьо Гол трябва да стигне от Лисабон до Владивосток. Дьо Гол каза — до Урал, но сега французите уточняват: до Владивосток. Следователно конфликтът в Донбас за Франция става нерентабилен като фактор, дестабилизиращ това пространство.

По-скоро вече не г-н Макрон, а новата администрация, която ще бъде сформирана след президентските избори през 2022 г. във Франция, ще заеме различна, вероятно коренно противоположна позиция, спрямо тази, която понастоящем се поддържа от администрацията на Еманюел Макрон», счита военният експерт.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments