Годишният доход на талибаните от нелегалната търговия с наркотици е между $100 и $400 млн

По време на войната с ръководената от САЩ коалиция търговията с опиум осигурява на талибаните приходи както за придобиване на оръжия, така и за издръжката на 70-хилядната им армия от бойци, някои от които чужденци, пише The Times.

Годишният доход на талибаните от нелегалната търговия с наркотици е между $100 и $400 млн

Като се има предвид, че международната помощ за Афганистан вече е прекратена и банковите му сметки замразени, финансите на талибаните ще бъдат още по-плачевни, ако престанат да се занимават с трафик на наркотици, отбелязва изданието.

Според миналогодишното проучване на ООН, отглеждането на мак в Афганистан е нараснало с 37% за 12 месеца. В доклада се казва също, че миналата година 22 от 34 провинции са отглеждали мак и са произвеждали 6300 тона опиум, от който само фермерите са събрали $ 350 млн. Рекорден обем на производството на опиум е достигнат през 2017 г. — 9 900 тона.

Талибаните са основните бенефициенти на тази търговия, включително с налагането на 10% данък върху контрабандистите при пратки до Европа, Канада, Африка, Русия и някои азиатски страни. Смята се, че годишният доход на талибаните от нелегалната търговия с наркотици е между 100 и 400 милиона долара, се казва в статията.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments